a

Για μια ακόμη φορά  ο διευθυντής  της Δημόσιας  Κεντρικής  Ιστορικής  Βιβλιοθήκης Σάμου κ. Μανόλης Πυργιώτης  προχώρησε σε μια αξιόλογη προσπάθεια,  μέσω της οποίας εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα για το χρέος όλων μας  στην σημερινή κοινωνία και την πρόοδό της.

Ο κ. Πυργιώτης αναφερόμενος στην αξιόλογη αυτή εκδήλωση μας είπε:

“Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου, συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 έτη από την Μεγάλη Επανάσταση του 1821, υλοποίησαν ένα 10ωρο πρόγραμμα πανεπιστημιακών μαθημάτων Ιστορίας το τριήμερο από 29 Νοεμβρίου ως 1 Δεκεμβρίου 2019.

Τα μαθήματα είχαν τίτλο “Η Επανάσταση του 1821, ένα δύσκολο εγχείρημα μιας πολύπλοκης κοινωνίας”.

Ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια κ. Μαρία Ευθυμίου, η οποία καθήλωσε τους ακροατές με την διδασκαλία της και την ευρυμάθειά της.

Οι Έλληνες, μέσα από σκληρή δουλειά, οικονομική άνοδο, πνευματική ανάπτυξη, με ηρωισμούς, αλλά και πολλές αντιφάσεις, με νίκες αλλά και ήττες, με ομόνοια αλλά και διχόνοια, μόνοι αλλά και με τις Μεγάλες Δυνάμεις, πέτυχαν την δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου κράτους στην Βαλκανική.

Με τα μαθήματα εμπλουτίσαμε τις γνώσεις μας, συνδέσαμε με νέα νήματα τα γεγονότα, γνωρίσαμε τους πρωταγωνιστές, βγάλαμε τέλος απαραίτητα συμπεράσματα για την σημερινή κοινωνία και το χρέος μας για την πρόοδό της.

Τα μαθήματα έγιναν στο χώρο εκδηλώσεων του Δημαρχείου στο Βαθύ και “ως Βιβλιοθήκη θα θέλαμε να συνεργαστούμε με φορείς της Δ. Σάμου και να διοργανώσουμε ανάλογες εκδηλώσεις και στο αγαπημένο Καρλόβασι”. Η Βιβλιοθήκη έχει μία μεγάλη συλλογή με βιβλία που αναφέρονται στο 1821 και είναι ευκαιρία να ξεσκονιστούν και να μας προβληματίσουν”.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας