Αναδεικνύουμε και σήμερα μια περιοχή   που θα έπρεπε να είναι το σήμα κατατεθέν της Δυτικής πλευράς της Σάμου. Με μια  φύση υπέροχη, που εκτός από τη μαγεία της, διαθέτει και μοναδικά  χαρακτηριστικά, τα οποία θα πρέπει να την καταστήσουν πόλο έλξης των επισκεπτών μας .

Αναφερόμαστε στο Παλαιό Καρλόβασι που είναι ένας από τους  ωραιότερους προορισμούς πεζοπορίας στην Σάμο, με μαγευτικά τοπία, φαράγγια, εκπληκτικά δάση,  και ένα γραφικό οικισμό που σε ηρεμεί, σε αναζωογονεί και σε ξεκουράζει.

Κοντά στο Παλαιό Καρλόβασι θα συναντήσουν οι επισκέπτες μας  και το  Σπήλαιο του Αγίου  Αντωνίου,   που θα βρουν  ακολουθώντας ένα δρομάκι από την πλατεία του Παλαιού Καρλοβάσου, το οποίο διαδέχεται ένα μονοπάτι με υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Η είσοδος της σπηλιάς  σε καλεί να την εξερευνήσεις  και  δεν αφήνει ανικανοποίητο τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο σταλαγμιτικός διάκοσμος στα πλάγια και στην οροφή αποτελούν ένα όμορφο φυσικό σκαλιστό τέμπλο.

Ο σχηματισμός του σπηλαίου είναι αποτέλεσμα αποκοπής μεγάλης μάζας ασβεστόλιθου από τον κυρίως ασβεστολιθικό όγκο και επικάθησής του πάνω σε σχιστόλιθο όπως αναφέρει ο επιστημονικός κόσμος.

Στο δεξί τμήμα ανοίγεται αίθουσα, όπου είναι χτισμένο σύγχρονο εκκλησάκι. Το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.

Τα τοιχώματα της αίθουσας είναι καλυμμένα με λιτό λιθωματικό διάκοσμο.

Η επιφανειακή έρευνα απέδωσε ευρήματα κεραμικής, τα οποία χρονολογούνται κατά το πλείστον πιθανόν στους υστερορωμαϊκούς, βυζαντινούς και νεότερους χρόνους, ενώ δεν αποκλείεται λιγοστά να ανήκουν στην πρώιμη εποχή του χαλκού.

Το σπήλαιο  σήμερα φωτίζεται με ένα κρυφό και υπέροχο φωτισμό  και πάλι από την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς κάτοικος της περιοχή που διαμένει στην Αθήνα φρόντισε να δώσει τα χρήματα που απαιτούνταν.

Ο κύριος λοιπόν Κωνσταντίνος  Κατσίκας   αναπλήρωσε για μια ακόμη φορά το κενό της πολιτείας, η οποία θα έπρεπε να αναδείξει   όλα αυτά τα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και διέθεσε το χρηματικό ποσό που απαιτούνταν για τον φωτισμό του σπηλαίου.

Όλο αυτό το διάστημα τις εργασίες επέβλεπε ο κ. Κασώτης Γρηγόρης ,του οποίου ο στόχος όπως και άλλων κατοίκων του Παλαιού Καρλοβάσου ,είναι να αναδείξουν αυτή την πανέμορφη περιοχή,η οποία   είναι παραμελημένη .

Οι εργασίες εκτελέστηκαν έπειτα από μελέτη και δίχως ο φωτισμός να αλλοιώσει η να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα , καθώς αναδεικνύει τα χρώματα του Σπηλαίου, ενώ είναι απόλυτα φιλικός και με το μικροκλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του. Μια εξαιρετική δουλειά που σχεδιάστηκε, μελετήθηκε και ολοκληρώθηκε άρτια.

Εκείνο το οποίο διαπιστώνουμε μέσω αυτών των πρωτοβουλιών,   είναι  ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν μπορεί να γονατίσει τον ελληνισμό.

Είναι γεγονός πώς το κράμα, το μείγμα και ἡ σύνθεση  του ελληνισμού γέννησε κατόρθωμα πολιτισμικά ψηλό, πού η  λαμπρότητά του μέσω της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  αστράφτει σέ όλη την πολιτισμένη οικουμένη.

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας