Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων που διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αφού αυξήθηκαν οι τιμές χονδρικής πώλησης, αντίστοιχα ακρίβυναν και τα φάρμακα που φθάνουν στον πάγκο του φαρμακείου, αφού το κόστος μετακυλίεται και στους πολίτες που πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ).

Και οι αυξήσεις επηρεάζουν το πορτοφόλι όλων των πολιτών, καθώς οι τιμές είναι κοινές σ’ όλη την Ελλάδα για τα ΜΗΣΥΦΑ.

Αυτό διαπιστώσαμε απόψε αναζητώντας ένα σκεύασμα, το οποίο κατά την διάρκεια περασμένων ετών προμηθευόμασταν έναντι 2.50 ευρώ και σήμερα το πήραμε  5.5 ευρώ.

Σε ερώτηση μας προς τον φαρμακοποιό μας ανέφερε ότι, όλα τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα ανατιμώνται συνεχώς και κατά το δοκούν από τις εταιρίες που  τα παράγουν.

Να υπενθυμιστεί ότι ο Νόμος που ψηφίστηκε ήρε την Κρατική Διατίμηση από 1-1-2017, δηλαδή το κράτος σταμάτησε να ορίζει τις τιμές όπως έκανε στο παρελθόν. Με βάση την επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης, η απελευθέρωση αποτελούσε παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση και έπρεπε να τηρηθεί προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Οι έντονες αντιδράσεις πάντως των φαρμακοποιών που μιλούσαν για αυξήσεις που θα φέρει η ρύθμιση, δεν είχαν εισακουστεί.

Στις αυξήσεις  αυτές  εντοπίζονται  φάρμακα καθημερινής χρήσης που κυκλοφορούν και στη χώρα μας επί σειρά ετών.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν  ότι, οι αυξήσεις  θα  συνεχισθούν και το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει ο περιορισμός του ελέγχου από το κράτος.

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας