Μπορεί το τελευταίο διάστημα ο καιρός να μας ξάφνιασε με τις απότομες μεταβολές του,  αυτό όμως δεν σημαίνει ότι, από το επόμενο διάστημα  η θερμοκρασία δεν θα ανέβει και ως είθισται οι περισσότεροι από εμάς θα ¨”ξεχυθούμε” στις παραλίες και της Σάμου , προκειμένου να απολαύσουμε   τις πεντακάθαρες θάλασσες μας.

Όμως και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού οι κίνδυνοι καιροφυλακτούν και ιδίως εφέτος που  έχουμε και το πρόβλημα του κορωνοιού.

Συνήθως οι κυρίες αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα και κάθε χρόνο ευνοούνται οι λοιμώξεις και  περισσότερο οι ουρολοιμώξεις.

Για τον λόγο αυτό αποταθήκαμε στον γνωστό  Μαιευτήρα- Χειρουργό- Γυναικολόγο  κ.  Ιωάννη Πλατανιώτη που δραστηριοποιείται στο Καρλόβασι , προκειμένου να μας δώσει τις πολύτιμες συμβουλές του  για να μείνουμε ασφαλείς  το καλοκαίρι.

Ο γνωστός γιατρός άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας και  θέλουμε να τον ευχαριστήσουμε για αυτό.

Ο ίδιος λοιπόν μας λέει:

15 συμβουλές για να χαρείτε το καλοκαίρι σας ασφαλείς!

Οι καλοκαιρινές διακοπές και η ανέμελη διάθεση, η πολύωρη παραμονή στις παραλίες, οι εξορμήσεις, ο ήλιος και οι υψηλές θερμοκρασίες κρύβουν κινδύνους για τη γυναικολογική υγεία. Ειδικότερα τους θερινούς μήνες ευνοούνται οι γυναικολογικές λοιμώξεις κι αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων και κυστίτιδων. Παράλληλα το καλοκαίρι είναι εποχή ιδιαιτέρως επίφοβη για τη μετάδοση σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) όπως για παράδειγμα του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), διαφόρων σοβαρών ιογενών λοιμώξεων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε ποτέ τις ηπατίτιδες και φυσικά το AIDS.

Παραθέτουμε, λοιπόν, 15 απλές συμβουλές ώστε να μείνετε υγιείς απολαμβάνοντας το καλοκαίρι σας με ασφάλεια..

Τι πρέπει να κάνετε;

1) Να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες ατομικής υγιεινής.

2) Προτιμήστε βαμβακερά εσώρουχα κι όχι ιδιαίτερα στενά ρούχα.

3) Μη χρησιμοποιείτε ποτέ εσώρουχα ή/και πετσέτες ή/και ρούχα άλλων.

4) Να αλλάζετε μαγιό τακτικά κατά την παραμονή σας στην παραλία. Η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων.

5) Χρησιμοποιείτε πάντοτε τη δική σας πετσέτα. Μην εκθέτετε το σώμα σας απευθείας στην άμμο ή στην ξαπλώστρα.

6) Να αποφεύγετε όσο είναι δυνατόν παραλίες με συνωστισμό.

7) Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικές στην επιλογή πισίνας.

😎 Ενυδατώνετε τακτικά τον οργανισμό σας. Οι φυσικοί χυμοί και κυρίως το νερό βοηθούν την παραγωγή ούρων και παράλληλα απομακρύνουν ευκολότερα από την ουρογεννητική διαδρομή πιθανά μικρόβια.

9) Να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα και μην κρατάτε την κύστη σας γεμάτη. Η πολύωρη στάση ούρων προδιαθέτει για ουρολοίμωξη.

10) Συμπεριλάβετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι) που ενισχύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού.

11) Αποφύγετε τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, καθώς προδιαθέτουν για λοιμώξεις.

12) Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα να τα πλένετε με τρεχούμενο νερό και σαπούνι και να αποφεύγετε κολπικές πλύσεις. Αν χρειάζεστε κάποιο ειδικό προϊόν, θα σας το προτείνει ο γυναικολόγος σας μετά από έλεγχο.

13) Χρησιμοποιείτε ταμπόν όσο το δυνατόν λιγότερο και να το αλλάζετε ανά 2 ώρες.

14) Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό στις σεξουαλικές σας επαφές. Επιβάλλεται μάλιστα η χρήση του αν πρόκειται για εφήμερη σχέση.

15) Μη λαμβάνετε θεραπεία εμπειρικά επειδή νομίζετε ότι έχετε κολπίτιδα ή ουρολοίμωξη. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

Το καλοκαίρι… μείνετε υγιείς! Μείνετε ασφαλείς!

Ιωάννης Δ. Πλατανιώτης

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Εξειδικευμένος στην Αναπαραγωγική- Αναγεννητική Ιατρική

Γοργύρας & Σοφούλη, 2ος όροφος

Καρλόβασι, Σάμος

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας