Έκθεση αγιογραφιών πραγματοποιήθηκε απόψε στον αυλειο χώρο του Αγίου Νικολάου στο Καρλόβασι ,με τους νέους αγιογράφους να παραλαμβάνουν τον τίτλο σπουδών που ολοκλήρωσαν  κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Οι 23 μαθητές του αγιογραφικού τμήματος που δημιουργήθηκε από την αγάπη του Σεβασμιότατου μητροπολίτη  κ.κ.  Ευσεβιου,  πέτυχαν μια πολύ σύγχρονη απόδοση πανίερων προτύπων, απόλυτα συμβατή ωστόσο με τον λειτουργικό, λατρευτικό και παιδευτικό ρόλο της θρησκευτικής εικόνας στη ζωή της Εκκλησίας μας.

Τους 23 μαθητές από το Καρλόβασι και τους 28 από το Βαθύ,  καθοδήγησε αφιλοκερδώς ο κ.  Χρήστος Κανελλόπουλος ,   ο οποίος υπηρετεί στο νησί μας  και έχει εξασφαλίσει την αγάπη και την θετική τους κριτική.

Τους τίτλους απένειμε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιος μαζί με τον κ. Κανελλόπουλο ,  ενώ λίγη ώρα πριν την απονομή ο Μητροπολίτης   περιηγήθηκε και   εξέτασε τα έργα των μαθητών ,εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα.

Στην συνέχεια με τον μεστό και εμπεριστατωμένο λόγο του  μίλησε στους παρισταμένους επισημαίνοντας ότι :«Η γάρ της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει»  τονίζοντας τη σημασία της Αγιογραφίας, διότι η συγκεκριμένη έκθεση είχε κάτι ιδιαίτερο, η δημιουργία ενός εκκλησιαστικού έργου – μέσω της αγιογραφίας –  που είναι έργο θεόπνευστο.

 Η αγιογραφία τόνισε δε θεωρείται ως ένα απλό έργο τέχνης ή ένας θρησκευτικός πίνακας, είναι ένα μέσο με το οποίο ο άνθρωπος μέσα από την αγιογραφία μπορεί να γαληνέψει την ψυχή του ενώ παράλληλα μπορεί να αξιοποιήσει τις γνώσεις του..

«Προσευχόμενοι ενώπιον των ιερών εικόνων, καταθέτουμε τα αιτήματα μας, διότι η εικόνα λειτουργεί ως μεσίτρια στην προσευχή μας. Με αυτό τον τρόπο η εικόνα γίνεται γέφυρα μέσω της οποίας υπαρξιακά προσκυνούμε την εικονιζόμενη μορφή και κατ’ επέκταση τον Τριαδικό Θεό. Διότι δεν αποδίδεται λατρεία στην ύλη αλλά στο σημαινόμενο πρόσωπο που παριστάνεται» τόνισε χαρακτηριστικά .

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας