Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εορτή του Προφήτη Ηλία  απ΄ άκρη σ’ άκρη στο νησί μας και φυσικά στο ιστορικό μοναστήρι του Καρλοβάσου, το οποίο βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη.

Απόψε παραμονή της εορτής του Ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, παρουσία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιου , με την συμμετοχή  καθηγούμενων μοναστηριών και Ιερέων της περιοχής ,που κόσμησαν το Ιερό Βήμα του Ιερού Ναού.

Λάμπρυναν την εσπερινή τελετή στα ιερά αναλόγια άξιοι ιεροψάλτες, οι οποίοι  με κατάνυξη συνόδευσαν τους ιερείς με τις μελωδικές φωνές τους και ιεροπρεπές ψαλτικό ύφος.

Προ της απολύσεως το θείο λόγο κήρυξε  σεβασμιότατος Μητροπολίτης  κ.κ. Ευσέβιος, αναλύοντας το βίο του Προφήτη Ηλία και τονίζοντας πως στις δύσκολες μέρες που διανύουμε πρέπει να μιμηθούμε το ζήλο και την πίστη του, ώστε να γίνουμε άξιοι μιμητές του.

Σε κλίμα κατάνυξης, πιστοί προσκύνησαν την Εικόνα του Προφήτη Ηλία, ενώ τον μέγα εσπερινό παρακολουθήσαν ο Πύραρχος Σάμου κ. Απόστολος Νταχμίρης ,ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ.Αλέξανδρος Λυμπέρης , ο Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κ. Μανόλης Νικολού,  η Περιφερειακή σύμβουλος κ. Αννη Ανδρεάδου, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου .

Η ιερά μονή του Προφήτη Ηλία έλαμπε κυριολεκτικά,  χάρις των άοκνων προσπαθειών του νέου  ηγούμενου της μονής πατέρα  Μακάριου, ο οποίος έχει εγκατασταθεί εκεί και το  περιποιείται με  ζήλο και αγάπη.

Αισθητή η απουσία του πρώην ηγούμενου του μοναστηριού πατέρα Παντελεήμονα ,ο οποίος επι σειρά ετών έδωσε αγώνα για  την αναστήλωση του και ο οποίος πλέον βρίσκεται στην Ικαρία.

Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν το έτος 1625 ο Νικόλαος Ιακώβου ήταν κύριος του ναού προς τιμήν του προφήτου Ηλία, τον οποίο, όταν μετανάστευσε στη Χίο, δώρισε στη Νέα Μονή. Γύρω από το ναό αυτό , οι αδελφοί της Νέας Μονής Χίου, ιερομόναχοι Νεόφιλος και Γρηγόριος έχτισαν κελιά, προσείλκυσαν και άλλους μοναχούς και, αφού κατεδάφισαν τον παλαιό, ανήγειραν νέο, ευρύχωρο και στερεότερο, με διαθήκη τους δε άφησαν το μετόχιο αυτό στην Νέα Μονή της Χίου. Επιγραφή ανώθεν της πύλης του ναού, ποθ είναι θολωτή βασιλική με τρούλλο, μαρτυρεί: “1739 ηγουμενεύοντος Γρηγορίου Ιερομονάχου”.

Στον 18ο αιώνα ανήκει το πολύ ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο, “δια χειρός Ιακουμή προσκυνητού Χίου και της συνοδείας αυτού . . .”, με αξιόλογες φορητές εικόνες, επάργυρη αυτή του Προφήτη Ηλία (1804). Από τον πλούσιο τοιχογραφικό εικονογραφικό διάκοσμο, ελάχιστες παραστάσεις διέφυγαν την καταστροφή, που μαρτυρούν ημέρες ακμής της Μονής. Ο ναός είχε ιστορηθεί το 1787 “δια χειρός Ιωάννου Σαμίου του ζωγράφου και ελαχίστου”.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας