Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες ΜΚΟ τα τελευταία χρόνια έχουν μπει στο στόχαστρο.

Στον χώρο των Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων, οι καλές προθέσεις είναι μια καλή αρχή, όμως δεν αρκούν για μια εξίσου καλή συνέχεια.

Για κάποιους οι ΜΚΟ σχεδόν ευθύνονται για τις ροές των προσφύγων και τον τρόπο και την ποιότητα της διαχείρισης του ζητήματος. Για άλλους, απλώς βοηθούν και αναπληρώνουν ένα ολόκληρο κράτος σε μια συγκυρία που το θέμα φουντώνει, στα προσφυγονήσια.

Οι ΜΚΟ που έδρασαν τόσο στην έξαρση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης όσο και στην επόμενη φάση της έκαναν σοβαρά λάθη, όμως χωρίς τη συνδρομή τους δεν θα είχε επιτευχθεί η διαχείριση της κρίσης που έγινε.

Δεν θα πρέπει φυσικά να δαιμονοποιήσουμε όλες τις ΜΚΟ.

Οι σωστές και πραγματικές ΜΚΟ κάνουν σημαντική δουλειά και πρέπει να ενισχυθούν.

Όσες όμως έχουν στήσει τα τελευταία χρόνια, υπό την νομική κάλυψη των ΜΚΟ, κερδοσκοπικές ή παραβατικές οργανώσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν και να μπει επιτέλους ένα φρένο στο εμπόριο του ανθρωπισμού που εκτυλίσσεται στα νησιά του Αιγαίου.

Στην Σάμο λειτουργούν αρκετές ΜΚΟ, αλλά το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκε ακόμη μία, η οποία όμως έχει μια μεγάλη διαφορά με τις υπόλοιπες.

Την δημιούργησαν Σαμιώτες, οι οποίοι δεν διαχωρίζουν τους ανθρώπους.

Φροντίζουν να παρέχουν αρκετά είδη στους μετανάστες που έχουν ανάγκη, αλλά   στέκονται και δίπλα και στους Σαμιώτες ,  στους οποίους φροντίζουν με ιδιαίτερη αγάπη, αθόρυβα και  με μεγάλη δόση ανθρωπιάς.

Είναι η      Just Action ,   η οποία πριν λίγες μέρες φρόντισε να διαθέσει στον Παγωνδα 50 τσάντες γεμάτες με  διάφορα είδη σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας  σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα του χωριού. Αυτό ήταν και το έναυσμα για εμάς να αναδείξουμε το σημαντικό μέχρι τώρα έργο της.

Και ενώ λειτουργούν λίγους  μήνες στην Σάμο,  το έργο τους είναι μεγάλο.

Από τον Ιούλιο και κάθε μήνα (2 φορές το μήνα) δίνουν 204 πακέτα τροφίμων σε Βαθύ, Καρλόβασι, Μυτιληνιούς , Πυθαγόρειο, Αγ. Κωνσταντίνο, Χώρα και Κουμαίικα.

Από τον Μάιο και μέχρι σήμερα, παρέχουν  πλήρη  υποστήριξη με τα  αναγκαία τρόφιμα που χρειάζονταν για την στήριξη 270 οικογενειών εγγεγραμμένων εκεί.

Τον Μάιο προσέφεραν  ψωμιά τοστ, αλεύρι,  τοματοπολτό, ζάχαρη, ζυμαρικά, ηλιέλαιο ,σαρδέλες, γάλα ,ρύζι, αλάτι, φασόλια, πατάτες, κρεμμύδια και τσάι. σε μεγάλες ποσότητες.

Τον Ιούνιο  παρείχαν πλήρη κάλυψη των αναγκών για φαγητό. Τον Σεπτέμβριο έδωσαν  140 κιλά  φακές, ρεβίθια, ρύζι, φασόλια ,φάβα.

Από τον Ιούλιο στηρίζουν τον αγροτικό κόσμο του νησιού,  αγοράζοντας αγροτικά προϊόντα  που  μοιράζονται σε ντόπιους και μετανάστες.

Και οι δραστηριότητες της  Just Action  δεν σταματούν εδώ, αφού τον Απρίλιο συνέλεξαν  80 σακούλες απορριμμάτων μπροστά από το ΚΥΤ, ως άνθρωποι που αγαπούν το νησί τους.

Τον Μάιο  καθάρισαν τον χώρο μπροστά από το ΚΥΤ που χρησιμοποιήθηκε σαν πρόχειρος καταυλισμός μετά την μεγάλη φωτιά. 300 σακούλες απορριμμάτων σύνολο σε 3 ωρών .

Από τον Ιούνιο γίνεται  καθαρισμός του δρόμου μπροστά από το ΚΥΤ ,3 φορές την εβδομάδα έως τις 15 Σεπτεμβρίου που το ΚΥΤ τέθηκε σε περιορισμό.

Άλλες Δραστηριότητες.

Απρίλιος.  Νερά και κρουασάν  δόθηκαν  στην Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς στο ΚΥΤ.

Μάιος. Διαμοιρασμός  ρούχων, υποδημάτων, κουβερτών, ηλιακών  φακών, μπιτόνια νερού, παιχνίδια, πάνες,  καρέκλες  κάμπινγκ σε 55 ανθρώπους στον καταυλισμό των Ρομά στο Καρλοβασι.

Ιούλιος .Στο αστυνομικό τμήμα Σάμου δωρεά, σαμπουάν, σαπούνι ,κουβέρτες, πετσέτες ,αντισηπτικά, για τους κρατουμένους.

Επίσης τον Ιούλιο  έδωσαν αντισηπτικά χεριών στην πυροσβεστική υπηρεσία, αστυνομικό  τμήμα ,και λιμεναρχείο Σάμου.

Αύγουστος και Σεπτέμβριο έδωσαν  2000 μάσκες στο ΚΥΤ.

Τέλος Σεπτεμβρίου. Νερό και μπισκότα στην πυροσβεστική μετά την φωτιά που εκδηλώθηκε δίπλα στο ΚΥΤ.

Και αυτά είναι μόνο για τους ντόπιους.

Στηρίζουν  από τον Μάιο πάνω από 2000 μετανάστες κάθε μήνα σε ανάγκες για τρόφιμα, ρούχα και είδη υγιεινής.

Φυσικά, στην κορύφωση των προσφυγικών ροών πολλές οργανώσεις «είδαν φως και μπήκαν».   Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλες είναι ίδιες.  Οι ΜΚΟ έχουν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά, με το να ικανοποιήσουν την ανάγκη, τόσο των χρηματοδοτών τους, όσο και της διοικητικής τους ομάδας, για περισσότερη διαφάνεια και υπευθυνότητα. Και μέχρι σήμερα η Just Action κάνει την διαφορά στην Σάμο και ελπίζουμε να συνεχίσει να την κάνει.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας