Εκ μέρους του Πρόεδρου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου,  στην οποία είμαστε μέλη  λάβαμε  μια έρευνα, η οποία  πραγματοποιήθηκε από την Opinion Poll Ε.Π.Ε – Αριθμός Μητρώου Ε.Σ.Ρ. 49.

Την έρευνα  μας έστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης μας κ. Γιώργος Κουκουλιάτας,  καθώς η ΕΣΕΤ συνεργάστηκε  με την Opinion Poll Ε.Π.Ε  και βάσει της οποίας εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα για το πολιτικό σκηνικό και έτσι όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Ηλικίας άνω των 17, με δικαίωμα ψήφου

ΜΕΓΕΘΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ: 1.002  νοικοκυριά

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 12  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  – 15   ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ      2020

ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Πανελλαδική κάλυψη

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Πολυσταδιακή τυχαία δειγματοληψία με χρήση quota βάσει  γεωγραφικής κατανομής.

ΜΕΘΟΔΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου (CATI).

ΣΤΑΘΜΙΣΗ: Έγινε στάθμιση με βάση τα αποτελέσματα των  βουλευτικών εκλογών του  Ιουλίου 2019.

ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: +/-3 %

Προσωπικό   field: Εργαστήκαν  15 ερευνητές  και 2 επόπτες πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΕΤ

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ OPINION POLL

Οκτώβριος 2020Η

έσα σε ένα δύσκολο πολιτικό σκηνικό με την χώρα να έχει να αντιμετωπίσει την τριπλή πρόκληση Τουρκική επιθετικότητα- πανδημία κορονοιού – Οικονομική κρίση λόγω του κορονοιού , ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος και η Ν.Δ να κρατάει το double score σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ , ενώ το ΚΙΝΑΛ δείχνει να επαληθεύει την σταδιακή μικρή αλλά σταθερή ανοδική του πορεία. Έτσι :

–          Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται κατά 32.1% ( 33.3% ) της καταλληλότητας για Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 49.4% ( 52.7% τον Σεπτέμβριο) των προτιμήσεων έναντι 17.3% του Αλέξη Τσίπρα ( 19.4% τον Σεπτέμβριο)  και 30.4% ( 23.9%)

–          Το 56% δηλώνει ικανοποιημένο συνολικά από το έργο της Κυβέρνησης ( 62% τον Ιούλιο). Αν και σημειώνεται αυτή η πτώση , φαίνεται ότι θετική άποψη έχει το 30.9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 73.7% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ ικανοποιημένο δηλώνει το 82.4%

–          Η Ν.Δ συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου, αλλά παρά την πτώση κατά 2.3% κρατάει ισχυρό προβάδισμα της τάξης του 19.9% ( 21.2 % τον Σεπτέμβριο) γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει 1.4% σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό στην Πρόθεση Ψήφου στις έρευνες από τις περυσινές εκλογές  με 18.1%!

–          Αυτή η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται και στην πτώση του Α. Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός , αλλά και στο γεγονός ότι μόλις το 13% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Μάλιστα το 69.1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση.

–          Από τα υπόλοιπα κόμματα όλα εμφανίζουν μικρές αυξήσεις.Αυτό πάντως που δείχνει να έχει μια σταδιακή άνοδο από τον Μάιο και μετά είναι το ΚΙΝΑΛ που ξεκινώντας από 4.5% τον Μάιο φτάνει τώρα το 6.7% .

Ορισμένα στοιχεία από τα αποτελέσματα

–          Το 51 δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο για την αντιμετώπιση του κορονοιού στο επόμενο διάστημα έναντι ενός 48% που δηλώνει λίγο ή καθόλου.Την ίδια ώρα το 67% δηλώνει ικανοποιημένο ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία συνολικά η Κυβέρνηση ( 70% τον Σεπτέμβριο).

–          Το 52% εμφανίζεται θετικό υπέρ της έναρξης διερευνητικού διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με το 45% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο που χειρίζεται η Κυβέρνηση τα προβλήματα με την Τουρκία. Σημειώνουμε ότι το ποσοστό αυτό τον Σεπτέμβριο ήταν  67%. Σημειώνεται δηλαδή μια σημαντική πτώση 9% .

–          Το 85% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική καταδίκη της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ως εγκληματικής συμμορίας. Υπάρχει ένα 9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

–          Το 48% δηλώνει ικανοποιημένο με το σχέδιο που το Υπουργείο Παιδείας άνοιξε και λειτουργεί τα σχολεία.

–          – Το 72% δηλώνει ικανοποιημένο από τον Νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που θέλουν να γίνουν Έλληνες και βρίσκονται νομίμως στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για να αποδεικνύουν την γνώση της Ελληνικής γλώσσας

–          Στην πρώτη τριάδα των Υπουργών για τους οποίους έχουν θετική άποψη βρίσκονται οι Ν.Δένδιας – Β.Κικίλιας και Τ. Θεοδωρικάκος. Την δεκάδα συμπληρώνουν οι Υπουργοί Ν. Παναγιωτόπουλος- Μ. Χρυσοχοίδης- Κ. Πιερρακάκης- Χ. Σταικούρας – Κ. Χατζηδάκης – Κ.Τσιάρας και Γ. Βρούτσης.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας