Από 14/10 έως 02/11θα πρέπει να υποβληθούν  οι αιτήσεις για την Ενίσχυση ΜΜΕ που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

H Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει ήδη ανακοινώσει την προδημοσίευση της Πρόσκλησης “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου” στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η εν λόγω δάση αποσκοπεί στο να επιδοτήσει επιχειρήσεις της Περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας και υφίστανται σημαντικές ζημιές λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της έξαρσης της νόσου COVID-19.

Στόχος της παρούσας δράσης είναι η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης (κεφάλαιο κίνησης) ώστε να παρασχεθεί στοχευμένα, δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου.

Καλύπτεται Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των δηλωθέντων εξόδων της επιχείρησης κατά το έτος 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000,00 € και μέγιστο τα 50.000,00€.

Και από εδώ και έπειτα επικρατεί μεγάλος αναβρασμός στους επιχειρηματίες της Σάμου, οι οποίοι ναι μεν έχουν πληγεί ,αλλά δεν δικαιούνται επιδότησης, καθώς έχουν τεθεί κριτήρια τα οποία  δεν πληρούν οι περισσότερες από αυτές .

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο Χριστοφή  λογιστή της Σάμου, οικονομολόγο, αλλά και μελετητή εκατοντάδων προγραμμάτων,  θα υπάρξουν επιχειρήσεις που πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δεν αξίζει τον κόπο να πληρώσουν την μελέτη, καθώς η βαθμολογία τους είναι χαμηλή.

Ο κ. Χριστοφής μας ενημέρωσε  ότι, απαιτούνται έξοδα της επιχείρησης άνω των 10.000 ευρώ ετησίως ,ενώ η βαθμολογία ανεβαίνει σε περίπτωση που η επιχείρηση  απασχολεί υπαλλήλους . Τέλος θα πρέπει να εμφανίζει μέσω της φορολογικής δήλωσης  την ζημιά που έχει υποστεί έναντι της περυσινής χρονιάς αποδεικνύοντας ότι, η πανδημία έχει πλήξει την επιχείρηση του .

Αποτέλεσμα είναι να κατεβαίνει η βαθμολογία και να μην είναι συμφέρον για μικρές επιχειρήσεις να υποβάλλουν την μελέτη, εκτός κι αν το πρόγραμμα διευρυνθεί.

Σε κάθε περίπτωση οι καθ’ ύλη αρμόδιοι να καταθέτουν την αίτηση είναι οι λογιστές  και σε εκείνους πρώτα θα πρέπει να αποταθούν οι επιχειρηματίες και της Σάμου.

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας