Σε ” ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ” μπαίνει από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου έως και τις 16 Μαρτίου  η Σάμος με νέα μέτρα που ανακοινωθήκαν και τα οποία θα εφαρμοστούν και στην Σάμο .

Τα νέα μέτρα είναι:

Κλειστά όλα τα σχολεία και οι μαθητές θα κάνουν τηλεκπαίδευση εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής που  θα λειτουργήσουν διαζώσης .

Κλειστά όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου,

Κλειστά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής,

Από την Πέμπτη παράλληλα  , έρχονται και αλλαγές σε συγκεκριμένους κωδικούς που στέλνουμε με sms στο 13033 όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με αυτές:

Για τον κωδικό 2 που στέλνουμε για αγορές πρώτων ειδών σε κατάστημα ή σούπερ μάρκετ με sms στο 13033 πλέον ισχύει μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για τον κωδικό 3 για μετάβαση σε τράπεζα ή δημόσια υπηρεσία, ισχύει επίσης ο περιορισμός μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση μέχρι 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Για τον κωδικό 4 (παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο), οι αστυνομικοί θα κάνουν επιπλέον ελέγχους ζητώντας διευκρινήσεις

Για τον κωδικό 6 (για άσκηση) πλέον ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Τι ισχύει από 4 Μαρτίου για τις μετακινήσεις με sms στο 13033

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε τις εξής επιλογές με SMS στο 13033:

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.

3 Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Ισχύει μόνο για μετακίνηση εντός του ίδιου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Επιπλέον ελέγχους μπορούν να κάνουν οι αστυνομικοί προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ισχύει ο λόγος μετάβασης.

5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Ισχύει μόνο για όσους μετακινούνται πεζή ή με ποδήλατο και όχι με μηχανάκι ή αυτοκίνητο.

Παράλληλα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 19:00 έως τις 06:00.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας