Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου  απαιτεί από τον κ. Τριαντόπουλο και την Κυβέρνηση , εγγράφως , 1.020.000 Ευρώ για την αποκατάσταση των  διαφόρων δημοτικών   υποδομών  που υπέστησαν βλάβες   από την πρόσφατη πυρκαγιά καθώς και για  τα δημοτικά έξοδα που έκαναν  για την φωτιά  , ξεχωριστά από αυτά που θα δώσει το Κράτος σαν αποζημίωση  στους αγροτοκτηνοτρόφους , στους επιχειρηματίες και σε ιδιοκτήτες κτισμάτων κάθε είδους που έπαθαν ζημιές ή κάηκαν. .

Βέβαια κάηκαν περίπου 20.000 στρέμματα στην Λέσβο συγκριτικά με τα 4.500 της Σάμου αλλά η Λέσβος είναι 2 φορές περίπου  μεγαλύτερη από την ΄Σάμο που σημαίνει ότι αναλογικά και η δική μας ζημιά δεν είναι μικρή και αμελητέα..

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς , τι ζητούμε κατ’ αναλογία από το Κράτος σε άμεσο και σε προοπτικό επίπεδο..

Μαθαίνοντας τα μικρο- πολιτικο- κομματικά παιχνίδια που παίζονται στην ΄Λέσβο πάνω στα αποκαΐδια , μελετώντας καθημερινά  τον τοπικό τύπο, θα φρίξετε.

Ενώ , λοιπόν, το θέατρο της πρόσφατης πυρκαγιάς ήταν εξ ολοκλήρου στον  Δήμο Δυτικής Λέσβου και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Διαμέρισμα  Πολυχνίτου ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, κατόπιν εισήγησης του Δήμου Μυτιλήνης, ζήτησε από το Κράτος να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όχι μόνο  το συγκεκριμένο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πολυχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου  που κατακάηκε  αλλά παράλληλα και ο έτερος Δήμος του νησιού δηλαδή ο Δήμος Μυτιλήνης  γιατί λέει μπορεί να μην έπιασε φωτιά στα όριά του αλλά τα μηχανήματά του που προσέτρεξαν σε βοήθεια του άλλου Δήμου που καίγονταν κινδύνευσαν   και το αίτημα  αυτό  έγινε  αποδεκτό από την Κυβέρνηση..

Με βάση αυτό το σκεπτικό που νομιμοποιήθηκε από το Κεντρικό Κράτος χάριν της Λέσβου εμείς οι Σαμιώτες που τρέχουμε όλοι, από κάθε σημείο της Σάμου , από την μια άκρη του νησιού μας στην άλλη, όποτε και όπου πιάνει φωτιά ,πρέπει να ζητούμε κάθε φορά   να κηρύσσονται πάντα και οι δύο Δήμοι μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με ό,τι θετικό  αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο και αυτό να ισχύσει και για την πρόσφατη πυρκαγιά της 13ης Ιουλίου 2022 που αφορούσε τα νοτιοδυτικά τμήματα του Δήμου Δυτικής Σάμου και  που για την κατάσβεσή της προσέτρεξαν εθελοντικά κλιμάκια και μηχανήματα και του Δήμου Ανατολικής Σάμου.

Τα ίσα ίσα και τα  ευθέα ευθέα και ευκτέα….

Μανόλης Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας