Μια Κινέζικη ρήση λέει ότι, είναι καλύτερα να μάθεις κάποιον να ψαρεύει ,πάρα να του δώσεις ένα ψάρι να φάει.

Αυτό το αναφέρουμε, καθώς παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες να μένουμε από προϊόντα   και το νησί που είναι ένας ευλογημένος τόπος να μην έχει επάρκεια ούτε καν στα βασικά αγαθά.

Ο τομέας που οι κάτοικοι του νησιού εγκατέλειψαν  και  έχει τις περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης για τα επόμενα έτη, είναι ο πρωτογενής τομέας.

Μέσα λοιπόν από το δυσμενές αυτό περιβάλλον, μπορεί και πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη και με συγκεκριμένες πολιτικές στροφή στην αγροτική παραγωγή,  καθώς το αγροτικό εισόδημα, μέσα από την παραγωγή και εμπορία των αγροτικών προϊόντων είναι μία λύση που μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία αναθεώρησης στάσεων και απόψεων που μέχρι σήμερα είχαμε.

Λύση στα σημερινά δεδομένα της ανεργίας, αποτελεί η δημιουργία εισοδήματος και από τον πρωτογενή τομέα.

Δεν είναι δυνατόν με τόση κτηνοτροφία στο νομό Σάμου, να μην υπάρχει ίχνος ντόπιου κρέατος την αγορά,  καθώς συνεχίζει να είναι  οξύτατο το πρόβλημα στα νησιά της Σάμου-Ικαρίας και Φούρνων από την έλλειψη σφαγείων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο του 2010, τα νησιά αυτά έχουν μείνει χωρίς σφαγείο, μετά το κλείσιμο του  μοναδικού σφαγείου που εξυπηρετούσε την περιοχή.

Και ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αντιμετώπισε  παρόμοιο πρόβλημα προχώρησε  στη διερεύνηση λύσης με την προμήθεια ενός κινητού σφαγείου πριν από πολλά χρόνια , εμείς μένουμε στις ατέρμονες συζητήσεις που όλα αυτά τα χρόνια δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Τα κινητά σφαγεία είναι μια πρακτική σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμοί 852/2004-853/2004) και αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τα κλασικά σφαγεία, τουλάχιστον για γεωργικές επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές,  αλλά και εκεί μείναμε σε συζητήσεις.

Πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι  κόστος δημιουργίας και λειτουργίας ενός σφαγείου είναι τεράστιο.

Το θέμα της λειτουργίας του σφαγείου στη Σάμο απασχολεί από το 2008 τον Δήμο  ,  ο οποίος θεωρούσε  αναγκαία την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης, με βάση τα πραγματικά στοιχεία της κτηνοτροφίας στο νομό, προκειμένου το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Βαθέως να ήταν σε θέση να υποβάλλει ανάλογες προτάσεις.

Φως έκτοτε δεν είδε κανείς και ενώ σε όλα τα μικρά νησιά έχουν βρει λύσεις, στην Σάμο  αφήνουμε και την κτηνοτροφία να πεθαίνει .

Το ζωικό κεφάλαιο σε αιγοπρόβατα στη Σάμο είναι  πάνω από 10. 0000,  αλλά οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση, μια και  για  να σφάξουν τα ζώα τους πρέπει να τα μεταφέρουν εκτός Σάμου, κάτι που δεν τους συμφέρει.

Και φτάσαμε να μιλάμε εν ετει  2020 για μεταφορά αγαθών  από την υπόλοιπη χώρα, τη στιγμή που διπλανά μας νησιά, όπως η Νάξος , έχουν   στηριχθεί  στον πρωτογενή τομέα και επιβιώνουν,  δίχως να περιμένουν εμπορεύματα  και πλοία .

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας