Γεμάτος περηφάνεια μας μίλησε σήμερα ο δήμαρχος Φούρνων κ. Δημ.ήτρης  Καρύδης  για τα  ευρήματα στον βυθό των Φούρνων και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του  να εξασφαλίσει χρηματοδότηση  για την δημιουργία  μουσείου στο νησί των Φούρνων.

Οι Φούρνοι χαρακτηρίζονται πλέον ως η παγκόσμια πρωτεύουσα των αρχαίων ναυαγίων και όχι άδικα.

Ο κ. Καρύδης μας είπε  ότι,  κάποιες μαρτυρίες ψαροντουφεκάδων, δυτών και αλιέων, κυρίως από τους Φούρνους, αποδείχθηκαν πολύτιμες. Μέσα σε μόλις δέκα ημέρες καταδύσεων τότε, οι Έλληνες αρχαιολόγοι σε συνεργασία με συναδέλφους τους του αμερικανικού ιδρύματος RPM Nautical Foundation εντόπισαν ίχνη 22 ναυαγίων που χρονολογούνται από την αρχαϊκή περίοδο έως και τους προεπαναστατικούς χρόνους.  Η ιδία ομάδα ανακάλυψε δεκάδες άλλα ναυάγια με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνάει τα 50 .

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο και πιθανώς σε όλη τη Μεσόγειο .  Τα 58 ναυάγια καλύπτουν μια τεράστια περίοδο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα .  Χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 58 αρχαία ναυάγια εντοπίστηκαν κατά τις τελευταίες αρχαιολογικές έρευνες στο βυθό των Φούρνων, αποκαλύπτοντας έναν μοναδικό ενάλιο αρχαιολογικό θησαυρό.

Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι είναι ενθουσιασμένοι και λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Στα πλέον αξιόλογα ευρήματα της  έρευνας συμπεριλαμβάνονται ένα ναυάγιο με φορτίο κνιδιακών αμφορέων του 2ου αιώνα π.Χ., ένα ναυάγιο του 4ου αι. π.Χ. με μεικτό φορτίο από αιγιακούς και φοινικικούς αμφορείς και ένα ναυάγιο του 5ου – 6ου αιώνα μ.Χ. με φορτίο Υστερορωμαϊκών 1 αμφορέων.

Σημαντική ανακάλυψη υπήρξε και ο εντοπισμός και αποτύπωση ενός εξαιρετικά εκτενούς αγκυροβολίου έμπροσθεν του οικισμού Καμάρι, στην ανατολική πλευρά των Φούρνων. Αναγνωρίστηκαν περισσότερες από 25 άγκυρες χρονολογούμενες από τη ρωμαϊκή περίοδο έως και τον 18ο αιώνα, οι περισσότερες από τις οποίες εγκαταλείφθηκαν στον βυθό από πλοία που θα πρέπει να ήταν αξιομνημόνευτα μεγάλου μεγέθους. Η παρουσία τους φαίνεται να δηλώνει την ύπαρξη μίας ακμάζουσας κοινότητας στο Καμάρι των Φούρνων κατά την ύστερη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο, για την οποία οι ιστορικές πηγές της περιόδου φαίνονται να σιωπούν.

Στα πιο αξιόλογα ευρήματα περιλαμβάνονταν ένα ναυάγιο με σαμιακούς αμφορείς του 6ου αιώνα π.Χ. Αυτός ο αθέατος πλούτος ήταν γνωστός εδώ και δεκαετίες σε Καλύμνιους δύτες και Φουρνιώτες ψαράδες.

Πίσω στους Φούρνους, ο δήμος του ακριτικού νησιού προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί την ομάδα των αρχαιολόγων.

Ο δήμαρχος ευελπιστεί ότι όσο συνεχίζεται η σοβαρή έρευνα, οι Φούρνοι θα καταφέρουν να αποκτήσουν τεκμηριωμένη ιστορική ταυτότητα. Λέει ότι θέλει να φτιαχτεί ένα μικρό μουσείο στην περιοχή με τα ευρήματα των θαλασσών και από την πλευρά μας το ευχόμαστε για το πανέμορφο νησί των Φούρνων.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας