Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου , με τη συμμετοχή δυνάμεων από εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Φορείς συνδιοργάνωσαν άσκηση ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024», που πραγματοποιήθηκε στις  φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Αντικείμενο της άσκησης ήταν  η αντιμετώπιση συνεπειών,  οι οποίες  εκδηλώθηκαν στις εγκαταστάσεις των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Καρλόβασι του Δήμου Δυτικής Σάμου, εξαιτίας ισχυρής σεισμικής δόνησης πλησίον της Νήσου, ενώ η επέμβαση  υλοποιήθηκε  με ρεαλιστικές ενέργειες έρευνας και διάσωσης, καθώς και καταστολής πυρκαγιάς σε τακτικό επίπεδο.

Το σενάριο της άσκησης μεταξύ άλλων  περιελάβανε την ολική κατάρρευση εξώστη, την μερική κατάρρευση του υπόλοιπου κτιρίου,  καθώς και την εκδήλωση πυρκαγιάς στον υπόγειο χώρο της φοιτητικής εστίας, ενώ απαιτήθηκε και η διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων από το κτίριο.

Με την ενημέρωση του Κέντρου επιχειρήσεων, κινητοποιήθηκαν, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος,   η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Σάμου και   ασθενοφόρο με διασώστες  του ΕΚΑΒ .

Με την άφιξη των δυνάμεων στο σημείο της «καταστροφής» δόθηκε προτεραιότητα στον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση ατόμων από τον  πρώτο όροφο του κτιρίου με τη χρήση ειδικών διασωστικών εργαλείων της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ταυτόχρονα οι Πυροσβέστες πραγματοποίησαν κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα άτομα που απεγκλωβίστηκαν  τα παρέλαβαν  εθελοντές  της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παράρτημα Σάμου  που έχουν ήδη καταφθάσει στο σημείο και τα μεταφέρουν σε ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β.

Στη συνέχεια εντοπίζονται εγκλωβισμένα άτομα  σε άλλο σημείο του κτιρίου που έχει υποστεί μερική κατάρρευση και με τη χρήση ειδικού κλιμακοφόρου οχήματος, διασώζονται με φορείο και μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο .

Βασικοί αντικειμενικοί στόχοι της άσκησης ήταν η εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών με τη συνδρομή εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων, προκειμένου να αξιολογηθούν: τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών και οι υφιστάμενες διαδικασίες διάσωσης,  το επίπεδο συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων για την αντιμετώπιση φυσικών  καταστροφών και τέλος η  επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα του ασκούμενου προσωπικού.

Τον συντονισμό της άσκησης   είχε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.  Γιώργος Μιαούλης,  ενώ την παρακολούθησε και ο νέος Αρχιπύραρχος κ. Παναγιώτης Τιάγκος Διοικητής  Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Σάμου.

Και οι δύο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την επιτυχία της άσκησης,  ενώ ο νέος Αρχιπύραρχος   επεσήμανε την αναγκαιότητα  συνεργασίας με όλους τους εμπλεκομένους φορείς  και ιδίως με τους εθελοντές σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Την άσκηση παρακολούθησαν  ο υπεύθυνος σε θέματα πολιτικής προστασίας αντιδήμαρχος Δυτικής Σάμου  κ.  Ιωάννης Σαγκιώτης ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής ενότητας Σάμου κ.  Αλέξανδρος Τατούρης ,ο αντιδήμαρχος κ.  Ευάγγελος Μαρνέζος ,  ο υπεύθυνος σε θέματα πολιτικής προστασίας του δήμου Δυτικής Σάμου κ.  Ιωάννης Κοντορούδας ,πλήθος φοιτητών και πολιτών της περιοχής.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας