Δυο προγράμματα επιδότησης θα  τρέξουν το επόμενο διάστημα για τη διάσωση διατηρητέων κτιρίων στην Ελλάδα.

Ένα για ιδιωτικά ακίνητα και ένα για ιστορικά κτίρια του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Ήδη 80 εκατομμύρια ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ, αλλά  θεωρήθηκε ότι είναι περιορισμένα για το μέγεθος του εγχειρήματος.

Από το «Διατηρώ» θα επιδοτείται η αποκατάσταση ιστορικών, διατηρητέων, αλλά και επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια κτισμάτων τα οποία χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ενώ πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα έχουν και επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διατηρητέα κτίρια για εμπορικούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Στις επιλέξιμες δαπάνες έχει αποφασιστεί να περιληφθούν και στερεωτικές εργασίες, με δεδομένο ότι σημαντικό ποσοστό του αξιόλογου αρχιτεκτονικού αποθέματος των πόλεων (κηρυγμένα μνημεία, διατηρητέα, κτίρια σε ιστορικούς τόπους και παραδοσιακούς οικισμούς) κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση.

Οι ανάγκες για την προστασία των ιστορικών κτιρίων της χώρας είναι τεράστιες και σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανώσεων και φορέων πολιτών για να εξυπηρετήσει το πρόγραμμα τις ανάγκες αποκατάστασης της σημαντικής κτιριακής υποδομής σε όλη τη χώρα απαιτείται ένας προϋπολογισμός τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας