Ενημερωτική εσπερίδα, διοργανώθηκε στο Καρλόβασι από το Περιφερειακό Τμήμα του Ε.Ε.Σ. Σάμου με θέμα:

«Πείτε ΟΧΙ, σταματήστε τη βία κατά των γυναικών»

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην  αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  του Δήμου Δυτικής Σάμου,  η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ

  1. «Κακοποίηση των Γυναικών/Κακοποιητικές Σχέσεις και Γυναικοκτονίες»

Το θέμα ανέπτυξε ο κ.  Γατσάς Βασίλης ,Αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Διδάκτορας Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο κ.  Γατσάς   ως πρώτος ομιλητής  αναφέρθηκε και ανέλυσε τον  όρο «βία κατά των γυναικών»,  ο οποίος  περιλαμβάνει   κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Η γιορτή της Γυναίκας δεν είναι πανηγύρια και χαρούλες. Είναι ημέρα μνήμης, ημέρα υπενθύμισης, αφύπνισης και καταγγελίας. Γιορτάζεται για να θυμηθούμε τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους,  επειδή προτίμησαν και διεκδίκησαν  την ζωή  από τον αργό θάνατο που τις υπέβαλλε το καταξιωμένο κοινωνικό τους περιβάλλον  τόνισε ο κ.  Γατσάς.

Είναι κραυγή αγωνίας για συνεννόηση και συμπόρευση… μέσα από τον γεμάτο και πνευματικά ώριμο άνθρωπο.

Αναφέρθηκε στην  βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση στην Σωματική βία στην  σεξουαλική κακοποίηση στην Λεκτική, και  στην Συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση.

Τέλος  ευχήθηκε Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες για τη γιορτή της Γυναίκας . Αλλά, τόνισε  θα είναι Ημέρα της Γυναίκας, όταν δεν θα υπάρξουν άλλες δολοφονημένες, κακοποιημένες, δαρμένες και χλευασμένες γυναίκες, από κάποιον που είπε ότι τις αγαπάει!

2. « Είσαι κακοποιημένη γυναίκα; Τώρα έχεις φωνή. Κατήγγειλε το.»

Το θέμα ανέπτυξε η κ. Τσέπα Ανδρονίκη, Ειδική Ιατροδικαστής Γ.Ν. ΣΑΜΟΥ ,η οποία μίλησε για το φαινόμενο της έμφυλης βίας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει πρωτοφανή έξαρση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία για τις γυναικοκτονίες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο αρνητικό που μαστίζει διαχρονικά την ελληνική κοινωνία, ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα θύματα έχουν φωνή, τόνισε. «Τα θύματα καταγγέλλουν την κακοποίησή τους και προστατεύονται και οι θύτες πλέον παραπέμπονται στη δικαιοσύνη».

  1. «Το νομικό πλαίσιο για την βία κατά των γυναικών, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου» ανέπτυξε η κ. Πατλάκα Νέλλη, Δικηγόρος LLM – Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια.

Η κ. Πατλάκα   ανέφερε ότι αυτή την χρονική συγκυρία είναι απαραίτητο όσο ποτέ οι πολίτες και πιο συγκεκριμένα και ως επί τω πλείστον οι γυναίκες να γνωρίζουν τις ρυθμίσεις του νόμου περί πάταξης της ενδοοικογενειακής βίας ως μοχλό πίεσης για να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς τελώντας σε γνώση ότι ο ΔΡΑΣΤΗΣ μπορεί να τιμωρηθεί πολύ αυστηρά.

4. « Η βία ως σημάδι επικοινωνίας στη σχέση»

Για το  θέμα μίλησε ο κ. Μιχαηλίδης Ισαάκ, Στρατιωτικός Ψυχίατρος, εκπαιδευτής στην συστημική οικογενειακή θεραπεία. Το ειδεχθές φαινόμενο της έμφυλης βίας, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που απειλεί  διαρκώς όλες τις γυναίκες, διακυβεύοντας έτσι την ψυχική και  την  σωματική  ακεραιότητά  τους,  την  αξιοπρέπειά  τους,  αλλά  και  την  ποιότητα  της  δημοκρατίας μας συνολικά όπως είπε ο κ, Μιχαηλίδης

Ο ίδιος επεσήμανε  ότι αποτελεί αναγκαιότητα  η συνέχιση και η επέκταση των κέντρων συμβουλευτικής γυναικών σε όλη την επικράτεια και των ξενώνων φιλοξενίας, καθώς και η ενίσχυση τους με μόνιμο προσωπικό και οικονομικούς πόρους.

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής/συντροφικής βίας, είναι πολυσύνθετο και αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας και παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Η ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού πλήττει όλες τις κοινωνίες και αυξάνεται με τη πάροδο των χρόνων.

Τις τελευταίες δεκαετίες η νομοθεσία έχει αλλάξει προσπαθώντας να καλύψει και να προστατεύσει τα γυναικεία δικαιώματα.

Την εκδήλωση  χαιρέτησε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου κ.  Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους ,  ενώ στο κλείσιμο της ευχαρίστησε τόσο τον Πρόεδρο του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού παράρτημα Σάμου κ.  Βασίλη Καραβασίλη,  ο οποίος   ανέλαβε αυτήν όμορφη  την πρωτοβουλία ,  όσο  και τους ομιλητές,  οι οποίοι  με τις γνώσεις και την εμπεριστατωμένη τους άποψη  καθήλωσαν τον κόσμο που παρακολούθησε  την εσπερίδα.

Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Δυτικής Σάμου,  δημοτικοί σύμβουλοι,  ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Καρλοβασου κ.  Ανδρέας Βουβουνας,  αστυνομικοί  και μέλη συλλόγων.

Στο τέλος  της εκδήλωσης   δόθηκε από μια ορχιδέα στις κυρίες που ήταν στην αίθουσα τιμής ένεκεν από τον δήμο Δυτικής Σάμου  για την ημέρα της γυναίκας.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας