Για μια ακόμα φορά, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ στο πρόγραμμα PHILOS και στις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) είμαστε αντιμέτωποι με την κοροϊδία και τον εμπαιγμό εργοδότη, υπουργείων και κυβέρνησης!

Συστηνόμαστε εκ νέου σε όσους δεν μας ξέρουν, σε όσους κάνουν ότι δεν μας ξέρουν και σε όσους υποτιμούν επιδεικτικά τον ρόλο μας.

Είμαστε οι εργαζόμενοι που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας!

Είμαστε οι εργαζόμενοι που δίνουμε καθημερινή μάχη μέσα στα διάφορα hot spots όλης της χώρας, δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό για την υγειονομική και ψυχοκοινωνική περίθαλψη των ξεριζωμένων προσφύγων όλου του κόσμου που βρέθηκαν στην χώρα!

Είμαστε οι εργαζόμενοι που εκτελώντας αλλότρια καθήκοντα, ριχτήκαμε στη μάχη του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας και όχι μόνο. Χωρίς καν επίδομα ανθυγιεινής εργασίας!

Εργαζόμενοι, όλοι ενός Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που μας πέταξε μέσα στους χώρους χωρίς υποστήριξη, χωρίς φάρμακα, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς μέσα μετακίνησης στους απομακρυσμένους τόπους εργασίας, χωρίς μέσα μετακίνησης των ωφελούμενων σε νοσοκομεία …καλύπτοντας από την τσέπη μας όλες αυτές τις ανάγκες!

Και τώρα, χίλιους και πλέον εργαζόμενους από εμάς ετοιμάζονται να πετάξουν  στον δρόμο τέλος Νοέμβρη και τους υπόλοιπους να μας αφήσουν απλήρωτους επ’ αόριστον, αφού ήδη εδώ και έναν χρόνο μας χρωστάνε αναδρομικές απολαβές για όλους τους μήνες του 2022!

Την ώρα που καταφθάνουν καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά και την ενδοχώρα άλλοι με σοβαρά και επείγοντα ιατρικά προβλήματα από τις χώρες καταγωγής τους και βρίθουν οι μολυσματικές και μεταδιδόμενες ασθένειες λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των ωφελούμενων, το απομένον υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και τα νοσοκομεία εξωθείται σε εξάντληση και παραίτηση.

Την ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας στα μεγάλα αστικά κέντρα και τις επαρχίες δεν έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας και πρόνοιας, που αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις εύκολα επηρεάζουν τους συμπολίτες μας, που η ανασφάλεια για την υγεία μαζί με αυτήν για την εργασία καταγράφεται ως πλέον στρεσογόνος παράγοντας, διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο της ασθένειας, και οι ελάχιστες επιδημιολογικές μελέτες στη χώρα μας αποτελούν προνόμιο κάποιων «εκλεκτών», το έμπειρο επιστημονικό δυναμικό του ΕΟΔΥ για τον ΕΟΔΥ θεωρείται περίσσιο. Αν και οι κινητές μονάδες υγείας είναι έτσι κι αλλιώς αναγκαίες, να μην ξεχάσουμε να υπενθυμίσουμε στον ΕΟΔΥ ότι υπάρχει σχετική έξαρση του κορονοίου σύμφωνα με τη δική του ανακοίνωση για τη πρώτη βδομάδα του τρέχοντος μήνα.

Φυσικά και δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για το πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία και ο ΕΟΔΥ τους εργαζόμενους και τους ευάλωτους γενικά πληθυσμούς. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που μέσα σε μία νύχτα, έδιωξαν περίπου 900 ωφελούμενους από το Κουτσόχερο (τους οποίους είχαν μετακινήσει δυο μήνες πριν από τις δομές που τους ξαναπήγαν), για να παρκάρουν πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας, σαν να μην υπήρχε άλλος διαθέσιμος χώρος, και έκλεισαν ετσιθελικά το ιατρείο και το ψυχοκοινωνικό κλιμάκιο, εξαναγκάζοντας- πλημμυροπαθείς επίσης- συναδέλφους μας να μετακινούνται καθημερινά μέχρι και 260 χλμ μακριά από την κατοικία τους και με δικά τους μέσα, με αποτέλεσμα να μετράμε ήδη ένα αδήλωτο εργατικό ατύχημα κατά τη διαδρομή.

Εργαζόμενοι- μαριονέτες που θα σιωπούν και θα χρησιμοποιούνται για τα success stories της εκάστοτε κυβέρνησης δεν θα γίνουμε! Ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητούν να κλείσουμε τα μάτια στην υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σαν ρομπότ να κάνουμε τους χαρτογιακάδες είτε του Υπουργείου Υγείας είτε του Υπουργείου Μετανάστευσης, για όσο κρίνουν ότι είμαστε χρήσιμοι.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ και το σύνολο των εργαζομένων σε PHILOS και ΚΟΜΥ δηλώνουμε ότι δεν αποδεχόμαστε να παίζουν με τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας! Δεν μπορούν πια να παίζουν με την δημόσια υγεία!

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των ΚΟΜΥ και του προγράμματος Philos. Δεν περισσεύει κανένας μας!

Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες (διερμηνείς, ιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, μαίες, διασώστες, κα)

Παροχή φαρμάκων, απαραίτητου εξοπλισμού και αναλώσιμων για τις ιατρονοσηλευτικές και ψυχοκοινωνικές πράξεις και οχημάτων στους διασώστες.

Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, των αναδρομικών και των εξαιρέσιμων.

Δεν ανεχόμαστε να ακούσουμε για άλλη μια φορά ότι όλοι θα ήθελαν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, αλλά λυπούνται καθώς είναι δεμένα τα χέρια τους. Η αντικειμενική πραγματικότητα και η κοινή λογική συνηγορούν στο εξής ένα. Εκείνο που λείπει είναι πάνω από 30.000 χιλιάδες προσωπικού στη δημοσία υγεία, η πολιτική βούληση η υγεία να μην είναι πεδίο κερδοφορίας για λίγους και ένας σχεδιασμός με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολλών βασισμένος σε μόνιμο εργατικό δυναμικό και όχι εργαζόμενους με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ταχύτητες (ΣΟΧ, ΚΟΧ, επικουρικοί, εργολαβικοί,κα).

Δηλώνουμε ξεκάθαρα πως θα μας βρουν απέναντί τους!

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας