Διαστάσεις  αρχίζουν  να λαμβάνουν  και στην Σάμο οι υποθέσεις απάτης με θύματα  επιχειρηματίες μέσω της εφαρμογής “λεφτά στο λεπτό” που παρέχει η τράπεζα Πειραιώς στα ΑΤΜ της.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι, οι απάτες διαπράττονται από οργανωμένο κύκλωμα,  το οποίο μέχρι σήμερα  δεν έχει εντοπιστεί.

Πιο συγκεκριμένα επιχειρηματίας  με κατάστημα γεωπονικών ειδών στο Φουρνιώτικο ρέμα στο Καρλόβασι ,  δέχτηκε τηλεφώνημα  μέσω κινητού τηλεφώνου  από έναν άνδρα που ενδιαφερόταν για  αγορά λιπασμάτων.

Του συστήθηκε ως  αδελφός εργαζόμενου στο Δήμο Δυτικής Σάμου , δίνοντας του τα στοιχεία του και του ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η αγορά των λιπασμάτων  . Συμφώνησαν και του ζήτησε  η συναλλαγή να γίνει μέσω της τράπεζας Πειραιώς με το σύστημα “λεφτά στο λεπτό”.

Του είπε  πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής και απαίτησε την ιδία στιγμή να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή.

Τον ενημέρωσε ότι, για να πιστωθεί και να φανεί το  χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει, θα έπρεπε να εισέλθει στην εφαρμογή της Τράπεζας Πειραιώς του κινητού και να δημιουργήσει έναν κωδικό, να πληκτρολογήσει το ποσό και αμέσως τα χρήματα θα εμφανίζονταν στον λογαριασμό του.

Ο καταστηματάρχης πανέξυπνος όντας και αντιληφθείς την απάτη,   του είπε ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία και ο τύπος έκλεισε το τηλέφωνο. Στην συνέχεια ο επαγγελματίας επικοινώνησε με την αστυνομία καταγγέλλοντας το περιστατικό, αλλά τον ενημέρωσαν ότι, μέσω αυτών των αριθμών των κινητών  δεν μπορούν να τους εντοπίσουν.

Σήμερα μας έθεσε υπόψη το θέμα και προκειμένου να  ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν αυτού  τους είδους τις συναλλαγές, ακόμη κι αν γνωρίζουν  το πρόσωπο που επικοινωνεί μαζί τους .

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί  αρκετές απάτες, ενώ οι δράστες κάνουν χρήση υπερσυνδέσμου που παραπέμπει σε σελίδα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων  εξασφαλίζουν τους κωδικούς σύνδεσης των χρηστών στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook και αφού συνδέονται σ’ αυτούς αποστέλλουν μηνύματα με μαζικό τρόπο σε διαδικτυακούς τους φίλους, από τους οποίους ζητούν χρήματα μέσω τραπεζικής υπηρεσίας άμεσης αποστολής χρημάτων για έκτακτη δήθεν ανάγκη τους!!

Η ίδια απάτη με διαφοροποιήσεις έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Σάμο και  σε άλλα μέρη της χώρας στο παρελθόν και τα θύματα είχαν λάβει στο messenger από λογαριασμούς φίλων τους μήνυμα για να του αποστείλουν χρήματα με την υπηρεσία λεφτά στο λεπτό της Πειραιώς, λόγω ανάγκης επειδή έχασε την κάρτα δήθεν.

Στο παραπλανητικό μήνυμα που συνήθως εμφανίζεται αναφέρονται τα εξής:

“Καλημέρα τι κάνεις; Εγώ είμαι στο τρέξιμο. Έχασα το πορτοφόλι μου. Να σε ρωτήσω κάτι.. Έχεις μήπως λογαριασμό στην τράπεζα Πειραιώς; Θέλω μια μεγάλη χάρη. Έχασα και την κάρτα τραπέζης“.

Σε περίπτωση που απαντήσουν, ο αποστολέας, που εμφανίζεται με το προφίλ κάποιου φίλου τους στο Facebook, ζητά να του στείλουν χρήματα με την αποστολή ενός κωδικού και στη συνέχεια με τον κωδικό αυτό να τα αναλάβει από το ΑΤΜ της τράπεζας. Μάλιστα, ο αποστολέας υπόσχεται συνήθως ότι θα επιστρέψει τα χρήματα την επόμενη και μάλιστα με τόκο.

Μεγάλη λοιπόν προσοχή από όλους διότι οι καιροί  ου μενετοί.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας