Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου  Δήμου Δυτικής Σάμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο) και με  αντικείμενο τον προγραμματισμό δράσεων κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στόχος της σύσκεψης, ο καλύτερος συντονισμός και η προετοιμασία για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση πυρκαγιών ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου 2023.

Στην συνεδρίαση  παρέστη ο διοικητής  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ.  Γιώργος  Μιαούλης,  ο υποδιοικητής της υπηρεσίας κ.  Νικόλαος   Ελευθερόγλου,  ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου κ.  Αλέξανδρος Τατούρης,   ο διοικητής του 649, ο διοικητής του αστυνομικού  τμήματος Κρλοβάσου   κ.  Ανδρεας Βούβουνας , η  επικεφαλής του Λιμενικού  Σταθμού  καρλοβάσου κ. Στέλλια  Καλυβάκη,    η προϊσταμένη  του δασαρχείου Καρλοβασου , ο Πρόεδρος της ΕΟΔ κ.  Δημήτρης  Καλατζής ,   πρόεδροι από όλα σχεδόν τα δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής και εθελοντές  από πολλά χωριά  της  Δυτικής Σάμου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν οι δράσεις πυροπροστασίας , καθώς και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, όπως η διασφάλιση εύκολης διάβασης των οχημάτων της Π.Υ. από αγροτικούς δρόμους, ο καθαρισμός οικοπέδων από χόρτα και άλλα εύφλεκτα αντικείμενα, ο καθαρισμός σημείων όπου υπάρχει ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων, η μέριμνα για τους πυροσβεστικούς κρουνούς κ.α.

Μέσω της σύσκεψης ιονίστηκε η σημασία της συνεργασίας Δήμου, Δασαρχείου και Πυροσβεστικών Δυνάμεων   με τους  εθελοντές, οι οποίοι  όμως πρέπει  άμεσα να πιστοποιηθούν.

«Το μυστικό για την προστασία από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη και ο απαραίτητος συντονισμός», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Αλέξανδρος Λυμπέρης .

Επιπλέον, σημείωσε ότι η συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς είναι εξαιρετική και ο Δήμος με την πολιτική προστασία είναι σε πλήρη ετοιμότητα. «Θα πρέπει τόσο οι φορείς, όσο και οι πολίτες να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και να συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να προετοιμαστούμε για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων που πιθανόν να προκύψουν, ώστε η αντιπυρική περίοδος να κυλήσει με τα λιγότερα προβλήματα» τόνισε ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου.

Ο κ.  Μιαούλης και ο κ.   Ελευθερόγλου  τόνισαν  την αναγκαιότητα  σημαντικών παρεμβάσεων  σε πολλά σημεία  της Δυτικής  Σάμου,   ενώ προγραμματίστηκε  τις επόμενες μέρες  να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε όλα τα χωριά  της περιοχής και να καταγράψουν επί τόπου τα προβλήματα που αυτά αντιμετωπίζουν.

Εκτενής αναφορά έγινε στις συντηρήσεις των κρουνών , καθώς και στη σύσταση ομάδων πυρασφάλειας στις κοινότητες, διότι είναι   επιβεβλημένη.

Οι αξιωματικοί  της Πυροσβεστικής  τόνισαν πως η συνεργασία  της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας   με  τους Δήμους και τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες είναι διαρκής, ενώ σε ότι αφορά την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, πρωταρχικός στόχος όλων είναι ο άμεσος συντονισμός δράσεων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος.

«Ελπίζουμε κι ευχόμαστε η φετινή αντιπυρική περίοδος να είναι ήπια και χωρίς σοβαρά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε όλοι εδώ παρόντες κι έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε εάν και εφόσον χρειασθεί» σημείωσε  ο κ. Μιαούλης.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά ανέπτυξαν  οι πρόεδροι , ενώ τέλος  συζητήθηκε το θέμα πιστοποίησης των εθελοντών  και  της Δυτικής Σάμου.

Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ.  Αλέξανδρος Τατούρης  επεσήμανε  την αναγκαιότητα  πιστοποίησης των εθελοντών,   τους οποίους  παρακάλεσε να τρέξουν γρήγορα τις διαδικασίες και να συνεργαστούν για το καλό τους.

«Και πέρυσι «τόνισε «σας είχα επισημάνει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσετε αλλά δεν τα λάβατε υπόψη.

Έχετε  φέτος το περιθώριο   και αν δοθεί παράταση να τρέξετε  τις διαδικασίες για την πιστοποίηση  σας και αφού σας βοηθήσω και εγώ σε ότι χρειαστείτε»

 

.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας