Με την πρώτη βροχούλα πολλοί κάτοικοι της Σάμου   ξεχύθηκαν στους αγρούς  να μαζέψουν σαλιγκάρια και να τα απολαύουν  .

Όμως αυτήν την εποχή του φθινοπώρου δεν επιτρέπεται να ταμαζεύουμε γιατί ζευγαρώνουν. Από την 1ηΙουλίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου απαγορεύεται η συλλογή, μεταφορά, διακίνηση και εμπορία εδώδιμων σαλιγκαριών.

Τα σαλιγκάρια, οι χοχλιοί όπως τους αποκαλούν στην Κρήτη, θεωρούνται ένας πολύ νόστιμος μεζές και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια ορισμένοι το παρακάνουν με το μάζεμα και την πώληση τους.

Τα σαλιγκάρια ζουν 6-7 χρόνια ενώ αυτά που τρώγονται είναι συνήθως ηλικίας 2-4 χρόνων. Τα μικρά και τα γέρικα σαλιγκάρια έχουν σάρκα κατώτερης ποιότητας και δεν προτιμώντα.

Τα  σαλιγκάρια αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και ανόργανων στοιχείων όπως σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά και λιπαρά.

Η κατανάλωση σαλιγκαριών παρέχει στον οργανισμό διάφορα θρεπτικά συστατικά σημαντικά για τις διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Τα σαλιγκάρια πέραν από υψηλή διατροφική αξία χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς,  αλλά και καλλυντικούς σκοπούς

Επιπλέον, τα σαλιγκάρια έχουν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή καλλυντικών προϊόντων λόγω της ενυδατικής και αντιγηραντικής τους ιδιότητας. Συγκεκριμένα, η βλέννα των σαλιγκαριών περιέχει συστατικά όπως κολλαγόνο, ελαστίνη, γλυκολικό οξύ και αλλαντοΐνη τα οποία προσδίδουν στο δέρμα ενυδάτωση, ελαστικότητα και συμβάλλουν στη δημιουργία νέου δερματικού ιστού.

Η κατανάλωση σαλιγκαριών περισσότερη ωφέλιμη είναι παρά βλαβερή. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος από την κατανάλωση τους αφού τα περισσότερα σαλιγκάρια είναι βρώσιμα. Ωστόσο, σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι τα σαλιγκάρια που βρίσκονται ελεύθερα στη φύση πρέπει να καθαρίζονται πριν το μαγείρεμα έτσι ώστε να μην περάσουν παράσιτα στον οργανισμό μας με την κατανάλωση τους προκαλώντας προβλήματα.

Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη και αρχικά θα πρέπει τα σαλιγκάρια να τοποθετηθούν σε ένα καλάθι ή καφάσι μαζί με λίγα σπασμένα μακαρόνια ή καθαρά ξερά κλαδιά από θυμάρι ή ρίγανη για 5 περίπου μέρες ώστε να τα φάνε. Το καλάθι πρέπει να έχει τρύπες ώστε να παίρνουν αέρα αλλά και να είναι σκεπασμένο από πάνω καλά ώστε να μην βγαίνουν έξω τα σαλιγκάρια. Με αυτό το τρόπο τα σαλιγκάρια καθαρίζονται και είναι έτοιμα για βράσιμο.

Στην Ελλάδα, τα σαλιγκάρια συνήθως γίνονται γιαχνί με ντομάτα ή στιφάδο ενώ συνδυάζονται με πιλάφι, ρύζι, πατάτες, τραχανά ή χόρτα. Στην Κρήτη, τα μεγάλα σαλιγκάρια είναι γνωστά και ως “χοχλιοί”, μαγειρεύονται συνήθως ως μπουμπουριστοί στο τηγάνι με λίγο λάδι, ξύδι και δεντρολίβανο. Αντίστοιχα στην Κύπρο, τα μεγάλα σαλιγκάρια είναι γνωστά ως “καραόλοι” και συνήθως σερβίρονται με λαδολέμονο μετά το βράσιμο τους σε νερό

Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα αγαπημένο πιάτο τόσο για την Ελλάδα όσο και για άλλα μέρη της γης.

Όμως και  κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν  ότι   πρέπει  να τα μαζεύουν   με σύνεση,   γιατί και αυτά τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εξαφανίζονται. .

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας