Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν οι καθηγητές,  οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Καρλόβασι  στην αίθουσα του Γυμνασίου Καρλοβάσου , μέσα σε ένα κλίμα χαράς και ενθουσιασμού  .

Ο γνωστός και εξαίρετος κ.  Θωμάς Λουκίσας καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  αλλά και καθηγητής του ΣΔΕ ευχήθηκε στους μαθητές καλή χρονιά,   επισημαίνοντας την αναγκαιότητα συνέχισης της εύρυθμης λειτουργίας αυτών των μονάδων που μόνο ευεργετικά οφέλη παρέχουν στους εκπαιδευόμενους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός και αξιόλογος καθηγητής κ.  Δημήτρης Θρασυβούλου,  άψογος οικοδεσπότης , ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους μαθητές.   Παρατέθηκε πλούσιος μπουφές  προσφορά των εκπαιδευόμενων που τον απόλαυσαν δεόντως όλοι και ακολούθησε λαχειοφόρος αγορά  με πολλά και  σημαντικά δώρα. Τυχερή της βραδιάς η κ. Δέσποινα Αρμούτογλου  που κέρδισε και το δώρο  που ήταν για τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΣΔΕ.

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) είναι δημόσια σχολεία ενηλίκων στο πεδίο της Διά Βίου Μάθησης. Απευθύνονται σε πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Με το θεσμό αυτό παρέχεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου δίνοντας έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων.

Το Πρόγραμμα Σπουδών των ΣΔΕ είναι ανοικτό και ευέλικτο και βασίζεται στην αρχή των πολυγραμματισμών και όχι σε ένα αυστηρά προκαθορισμένο και κεντρικά σχεδιασμένο αναλυτικό πρόγραμμα.

Στο Πρόγραμμα λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Οι εμπειρίες των εκπαιδευομένων από τον περίγυρό τους αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο αξιοποιείται στη μαθησιακή διαδικασία. Τα ευέλικτα γνωστικά αντικείμενα, «μαθήματα», των ΣΔΕ στοχεύουν στην κατάκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων συνδυάζοντας τυπικές, μη τυπικές και άτυπες μορφές μάθησης, αλλά και στην κατάκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων (μαθαίνω πώς να μαθαίνω, συνεργασία, επικοινωνία, κλπ.

Το πρόγραμμα στα ΣΔΕ είναι ταχύρρυθμο και διαρκεί 18 μήνες, 2 σχολικά έτη, που διακρίνονται σε δύο εννεάμηνες περιόδους. Το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 25 ώρες (20 ώρες καλύπτονται από Γραμματισμούς, 2 ώρες από Συμβουλευτικές Υπηρεσίες και 3 ώρες από εργαστήρια διαφόρων δραστηριοτήτων – projects).

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) είναι η συνολική ανάπτυξη των
εκπαιδευομένων, η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και
πολιτισμικό γίγνεσθαι, καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της
εργασίας.
Ειδικότερα:

Η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης πολιτών 18 ετών και άνω.

Η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Η απόκτηση σύγχρονων γνώσεων, δεξιοτήτων και στάσεων που θα τους βοηθήσουν στην κοινωνική – οικονομική ένταξη και ανέλιξη.

Η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των εκπαιδευομένων.

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας