Ένα όμορφο λαογραφικό μουσείο θα  συναντήσει όποιος ανέβει στο Παλαιό Καρλόβασι , το οποίο στήθηκε από την πρωτοβουλία του κ. Κώστα Χατζηαγγελή,  ο όποιος το συντηρεί και το εμπλουτίζει  με αντικείμενα που κρύβουν την δική τους ιστορία.

Έτσι,  ένας δικός του  χώρος μετατράπηκε σε ένα λαογραφικό μουσείο, το οποίο αναδεικνύει με βιωματικό τρόπο εικόνες και στιγμιότυπα μιας άλλης εποχής.

Κάθε αντικείμενο που συνθέτει την προσπάθεια, είναι  συνδεδεμένο με προσωπικές μνήμες και ζωντανεύει το πνεύμα μιας άλλης εποχής.

Κάθε γωνιά του λαογραφικού μουσείου, δίνει μια πολύτιμη πληροφορία, η οποία συνθέτει κομμάτι-κομμάτι το παζλ της ιστορικής γνώσης.

Η προσπάθεια του κ. Χατζηαγγελή ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν ,  ενώ η  δημιουργία  του Λαογραφικού Μουσείου, γεννήθηκε αυθόρμητα και από κάποια παλιά αντικείμενα.

Δεκάδες από αυτά τα παλιά αντικείμενα βγήκαν από μπαούλα και αποθήκες, παίρνοντας τη θέση τους στο λαογραφικό μουσείο που δημιουργήθηκε βήμα – βήμα, για να αποτελέσει μια πολύ σημαντική προσπάθεια.

Τα πιο παλιά αντικείμενα που κοσμούν το χώρο, κουβαλούν μια προσωπική ή οικογενειακή ιστορία.

Η συνολική εικόνα ζωντανεύει επί της ουσίας το σπίτι του παρελθόντος, τις καθημερινές συνήθειες, αλλά και επαγγέλματα που άνθησαν κάποτε.

Ενδεικτικά σε σχέση με τα παραπάνω είναι τα κοφίνια,  τα ταψιά  η μηχανή που έδεναν τα καπνά, ο αργαλειός,  ακόμη  και το χρηματιστήριο, όπως μας το ονόμασε ο κ. Κώστας, το οποίο αποτελείται από μια σειρά παλιών   χαρτονομισμάτων.

Παραδίπλα ζωντανεύουν είδη που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί κάτοικοι του Νησιού , παρατεταγμένα με τάξη, προκαλώντας το θαυμασμό του επισκέπτη.

Τα αντικείμενα αυτά δεν είναι άψυχα, γιατί κουβαλούν σε κάθε τους μόριο την  συλλογική μνήμη των προγόνων μας.

Αυτή είναι και η αποστολή του.  Η  διαφύλαξη της ιστορικής και κοινωνικής μνήμης και πορείας  του νησιού  μέσα στα χρόνια.

Το Λαογραφικό Μουσείο  είναι η iδια η ιστορία μας, καθώς μια επίσκεψη σε αυτό είναι άκρως κατατοπιστική και περιγραφική της ιστορίας, των εθίμων και παραδόσεων  του τόπου μας .

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας