Τελικά τα  Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  έκαναν καλό στην ζωή  μας , αλλά κάνουν και μεγάλο κακό  σε πολλές των περιπτώσεων.

Έδωσαν και δίνουν βήμα   στους επαναστάτες με ή χωρίς αιτία και γενικά όλα τα λούμπεν στοιχεία που δεν έβρισκαν τρόπο έκφρασης   τον βρήκαν σήμερα στήνοντας στον τοίχο τους υπολοίπους..

Όλοι αυτοί που πριν την εμφάνιση αυτών των μέσων αγόρευαν σε συνοικιακά καφενεία,  καταφέρνουν καθημερινά να παρακολουθούν τα προφίλ κάποιων και να εισέρχονται  εκτοξεύοντας το δηλητήριο τους .

Τα ψεύτικα προφίλ δίνουν και παίρνουν.

. Οι συμμορίες δρουν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα, με κύριο μέλημά τους να επιβάλουν συγκεκριμένες απόψεις, ή ακόμα και να σπιλώσουν υπολήψεις ατόμων με διαφορετική άποψη από τη δική τους.

Σίγουρα δεν ζούμε σ’ έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο. Όμως όλοι πρέπει να αποδεχτούμε ότι, ο διάλογος είναι η βάση αυτού του οικοδομήματος που λέγεται δημοκρατία  και οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησής του αποτελεί θανάσιμο πλήγμα στα θεμέλιά του.

Προφανώς δεν μπορούμε να έχουμε όλοι τις ίδιες απόψεις. Είναι άλλο όμως να έχει κάποιος την άποψή του και να την εκφράζει μέσα σε κάποια όρια και άλλο να προσπαθεί να την επιβάλει με οποιοδήποτε τρόπο.

Σε αυτές τις βασικές αρχές υπάρχει και η έννοια της τεκμηρίωσης μιας άποψης. Δεν υπάρχουν θέσφατα και παγιωμένες αντιλήψεις.

Αν θέλουμε να τα γκρεμίσουμε όλα, χρειάζεται εκ των προτέρων να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που θα φτιάξουμε και να έχουμε συμφωνήσει όλοι μας ότι όντως αυτό θα είναι καλύτερο.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο παρανοϊκός μουστακοφόρος δικτάτορας που αιματοκύλησε την Ευρώπη πριν μερικές δεκαετίες ξεκίνησε ως μεταρρυθμιστής και ως προστάτης των κατατρεγμένων και καταπιεσμένων.

Ο ένας στήνει στον τοίχο τον άλλο,  Ο μορφωμένος επιτίθεται στον αμόρφωτο, λησμονώντας η μη γνωρίζοντας  ότι, η  παιδεία δεν κατακτιέται και δεν αναπτύσσεται με master και διδακτορικά.

Παιδεία έχει ο βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, ο άνθρωπος που έχει τρόπους,, ευγένεια και κοινωνική ευφυΐα. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά πηγάζουν απ’ τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου, απ’ τις εμπειρίες του κι απ’ τη στάση ζωής του κι όχι μόνο απ’ το επίπεδο της μόρφωσής του.

Άλλη ομάδα πάλι το τελευταίο διάστημα επιτίθεται σε εκείνους που φορούν μάσκα και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας,  καθώς  ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει τίποτε και όλα είναι συνομωσίες.

Και τελικά οι εγκληματικές αυτές συμμορίες δρουν ανενόχλητα και είναι δίπλα μας και είναι αναμεσά μας. Όλα τα γνωρίζουν για όλα έχουν άποψη  λησμονώντας το :

Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα (Ένα ξέρω, ότι δεν ξέρω τίποτα). Ο Σωκράτης επικαλείτο τη μετριοφροσύνη σαν ύψιστο αγαθό της άμεσης δημοκρατίας και σαν εργαλείο της ισηγορίας στην αρχαία Αθήνα. Η αξία του “δεν γνωρίζω τίποτα” μεταφράζεται σε διαρκή αγωνία για συνεχή επιμόρφωση μέχρι το τέλος της ζωής.

Το σημαντικό  σε κάθε  περίπτωση είναι να μην τους τους δίνουμε τόσο αξία ,όσο και την ευκαιρία να στρατολογήσουν κι άλλους οπαδούς, γιατί εν κατακλείδι αυτή είναι και η επιδίωξη τους. Και κανείς με κόσμιο τρόπο να μην φοβάται να διατυπώσει την άποψη του, γιατί στο φόβο  μας ποντάρουν.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας