Η γρίπη είναι μία ίωση που μπορεί να προσβάλλει τον καθένα και ήδη άρχισε να κάνει την εμφάνισή της στο νησί μας.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό́ εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί́ σωστά́ και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό́ ποσοστό́ και προφυλάσσει από́ τη μετάδοση του ιού́ της γρίπης.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι μεγαλύτερη στους νέους και υγιείς και μικρότερη στους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας. Για αυτό το λόγο ο εμβολιασμός δεν είναι ατομική μόνο υπόθεση, αλλά ένας τρόπος να προστατεύσουμε τα ευάλωτα μέλη της κοινωνίας μας όπως είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα νεογνά.

Δυστυχώς όμως  και στα φαρμακεία της Σάμου  υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο  διάστημα  ελλείψεις σε εμβόλια,  κάτι που επιβεβαιώθηκε από φαρμακοποιό της Δυτικής Σάμου, ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά:

“Εφέτος δυστυχώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση εμβολίων και στους φαρμακοποιούς τα στέλνουν με το σταγονόμετρο”.

Ο κόσμος  σπεύδει στα φαρμακεία  στήνοντας στον τοίχο τους φαρμακοποιούς, ζητώντας επιτακτικά τα εμβόλια ,  οι οποίοι φυσικά και  δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη.

Από την άλλη το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΦ διαβεβαιώνουν τους πολίτες ότι, υπάρχει επάρκεια εμβολίων και εξηγούν πως όσα φαρμακεία δεν μπορούν να βρουν συγκεκριμένων εταιρειών, μπορούν απλά να τα αντικαταστήσουν από άλλες φαρμακευτικές.

Στο μεταξύ όμως με τις αντικρουόμενες αυτές δηλώσεις και τοποθετήσεις έχει δημιουργηθεί σύγχυση στην αγορά και οι πολίτες τηλεφωνούν εναγωνίως σε φαρμακεία και γιατρούς προκειμένου να ενημερωθούν εάν μπορούν ή όχι να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Να σημειωθεί ότι το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να γίνεται από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους, τους χρονίως πάσχοντες, τις έγκυες και τα παιδιά.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας