Έληξε στις 31 του Δεκέμβρη ,  η φιλοξενία σε δομές και σπίτια, στο πλαίσιο του προγράμματος “Εστία”, των ευάλωτων  ομάδων   των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας.

Η στέγαση σε διαμερίσματα βελτίωνε την καθημερινότητα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανόμενης και της εκπαίδευσης. Με αυτό τον τρόπο υποστηρίχτηκε  η ένταξη αυτών που θα παραμείνουν στη χώρα, ενώ η  τοπική οικονομία ενισχύθηκε όλα αυτά τα χρόνια  με την ενοικίαση των διαμερισμάτων.

Έτσι το τελευταίο διάστημα ο κ . Μηταράκης προχωράει σε ένα σχέδιο εξώσεων για πάνω από 10.000 ανθρώπους ,  οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας,  νεογέννητα και παιδάκια.

Σε ανακοίνωσή του  το  Solidarity With Migrants   ( Κέντρο Αλληλεγγύης,  στο οποίο προσφέρονται υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τόσο στους πρόσφυγες/μετανάστες όσο και στους Έλληνες που βρίσκονται σε ανάγκη, )αναφέρει:

«Η κυβέρνηση προχωρά μέχρι τις 31/05 στην έξωση περισσότερων από 10.000 προσφύγων από δομές φιλοξενίας και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Πρόκειται περί ατόμων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου. Συγκεκριμένα, θα εκδιωχθούν συνολικά 12101 άνθρωποι, 6751 ωφελούμενες/οι του προγράμματος Estia (4003 στην περιοχή της Αττικής), 569 από διάφορα ξενοδοχεία (71 στην περιοχή της Αττικής), 4781 από τα camps (1458 στο σύνολο από Θήβα, Ριτσώνα, Λαύριο, Σχιστό, Σκαραμαγκάς, Ελαιώνας και Ελευσίνα). Να μην εκδιωχτεί κανένας πρόσφυγας από κανένα σπίτι – να μην κοπεί κανένα επίδομα».

Συνομιλώντας με την υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Σάμο  κ. Δέσποινα Αναγνώστου,  μας επιβεβαίωσε την είδηση μεταφοράς μεταναστών στο ΚΥΤ Σάμου και την στιγμή που το πρόγραμμα έληξε.

“Ευτυχώς «μας είπε η κ. Αναγνώστου “ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στην Σάμο απομακρύνθηκε  από το νησί και έμειναν περίπου 19 άνθρωποι,  οι οποίοι μεταφέρθηκαν  στο κάμπ. Αναμεσά τους  νεογέννητα,  υπερήλικες και άτομα με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις”.

Δυστυχώς η διαβίωση αυτών των ανθρώπων είναι σε απελπιστική κατάσταση, σύμφωνα με την κ. Αναγνώστου,  ενώ η Ύπατη Αρμοστεία  φρόντισε όλο αυτό το διάστημα να τους προμηθεύσει όλα τα απαραίτητα είδη,  αλλά η διαμονή τους μέσα σε σκηνές καθιστά την διαβίωση τους απελπιστική. Ιδίως των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων,   των οποίων η κατάσταση επιδεινώνεται αυτές τις ημέρες από τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Σάμο.

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας