Γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες απ’ το ΚΥΤ προσφύγων και μεταναστών  της Σάμου αυτές τις μέρες που η κακοκαιρία χτυπάει με σφοδρότητα όλη τη χώρα, αλλά και το νησί .

Αυτές οι εικόνες είναι «μαχαιριά στην ψυχή» του κάθε δημοκράτη, του κάθε ανθρώπου που σέβεται την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Περίπου 3.200 μετανάστες  – άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά – έχουν καταδικαστεί να περνάνε αυτές τις μέρες του έντονου χιονιά στο ύπαιθρο, πλήρως εκτεθειμένοι!

Ούτε λόγος για στεγνά ρούχα ούτε λόγος για κάτι περισσότερο από μια νάιλον σκηνή επάνω στο χώμα για να προφυλαχτούν, που κι αυτή διαλύεται απ΄ τους σφοδρούς ανέμους.

Οι εικόνες που φτάνουν απ’  το ΚΥΤ της Σάμου όμως δεν είναι από εκείνες που προβάλλονται από τα μέσα «ενημέρωσης».

Δεν διακόπτουν τις εικόνες του «κράτους σε εγρήγορση» και του «αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας» που, γεμίζουν τις τηλεοπτικές εκπομπές.

Γιατί μαζί με όλα τα υπόλοιπα,  700 παιδιά και σύμφωνα με την κ. Δέσποινα Αναγνώστου, υπεύθυνη γραφείου τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΕΗ για τους πρόσφυγες με την οποία συνομιλήσαμε απόψε,  είναι καταδικασμένα να ζουν στο ΚΥΤ, είναι  καταδικασμένα  στην απομόνωση, είναι καταδικασμένα να ζουν σε ένα σχεδόν παράλληλο σύμπαν, λες κι είναι σκουπιδάκι που το σπρώχνεις κάτω από το χαλί για να μη φαίνεται.

“Φιλοξενούνται σε μια δομή” μας είπε η κ Αναγνώστου “21 άνθρωποι που οι σκηνές τους υπέστησαν σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία,  ενώ οι υπόλοιποι διαβιούν κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες που , κάνουν επιτακτική την ανάγκη για άμεση μεταφορά τους”.

Σε εγκαταστάσεις όπου θα μπορούν να προφυλάσσονται απ’ το κρύο, με κανονική θέρμανση, ανθρώπινη σίτιση και στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής!

Παράλληλα η κ. Αναγνώστου  μας είπε ότι, φιλοξενούνται στις ίδιες συνθήκες 18 ασυνόδευτα παιδιά ευτυχώς σε κοντέινερ , ενώ όλες οι ΜΚΟ και η Ύπατη Αρμοστεία κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δίχως ουσιαστικά αποτελέσματα.

Για τους  ανθρώπους που καταστράφηκαν οι σκηνές τους τόσο η διοίκηση,  όσο και οι εργαζόμενοι του ΚΥΤ έδωσαν αγώνα μέχρι αργά το βράδυ για την μεταφορά τους.

Σε ερώτηση μας για το αν έχουν επικοινωνήσει με το Υπουργείο Μετανάστευσης και προκειμένου να φιλοξενηθούν αυτά τα 700 παιδιά σε  χώρο που να τα προφυλάσσει από το κρύο, έστω για ένα διήμερο  μας είπε ότι έχουν επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, αλλά  δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

Όσο εξακολουθούν να φτάνουν αυτές οι εικόνες από το ΚΥΤ  στην Σάμο εξακολουθεί να συντελείται ένα μαζικό έγκλημα κατά της ανθρώπινης ζωής. Και ιδίως των 700 παιδιών  που φιλοξενούνται στις σκηνές,  όπως και των 18 ασυνόδευτων.

Οι τοπικοί παράγοντες της  Σάμου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή.

Επιπλέον, ο καταυλισμός εξακολουθεί να λειτουργεί με ανεπαρκή ρευματοδότηση με αποτέλεσμα πλέον εκεί να κινδυνεύουν ζωές.

Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά ιδίως να περνούν δραματικές ώρες και άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκφράζουν φόβους για μεγάλο αριθμό ασθενών που θα χρειαστούν νοσηλεία το επόμενο διάστημα.

Τέλος σε επικοινωνία με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου κ. Γιώργο Στάντζο και προκειμένου να μας πει για το αν  μπορεί να ληφθεί μέριμνα τουλάχιστον για τα παιδιά και εως ότου υποχωρήσει το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας,  μας ανέφερε ότι υπεύθυνη είναι  πολιτεία και αν η ίδια δώσει εντολή εκείνος  είναι διατεθειμένος και έτοιμος να ανοίξει χώρο και να φιλοξενηθούν τα παιδιά. Τέτοια εντολή δεν υπάρχει όμως και ο καθένας ας αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που το αναλογεί.

 

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας