Έφτασε η εποχή που θα απολαύουμε  ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό λαχανικό που δεν είναι άλλο από την γλυκοπατάτα.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β5, B6, θειαμίνη, νιασίνη, ριβοφλάνη και καροτενοειδή που δικαιολογούν το πορτοκαλί της χρώμα. Ας δούμε παρακάτω πιο αναλυτικά τα οφέλη της γλυκοπατάτας για τον αθλούμενο,  αλλά και την γενικότερη υγεία.

Η γλυκοπατάτα δεν περιέχει λιπαρά, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (άρα είναι κατάλληλη για υπερτασικά άτομα) και έχει λιγότερες θερμίδες από τις λευκές πατάτες παρόλο που έχει περισσότερη ζάχαρη.

Σύμφωνα με διατροφολόγους και μέσω της βιβλιογραφίας ενημερώνουμε ότι οι γλυκοπατάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως η β-καροτίνη, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. έχουν δείξει πως οι ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που περιέχει η γλυκοπατάτα, έχουν την ικανότητα να καταστέλλουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, όπως αυτών  του μστού και του παχέος εντέρου.

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες , η κατανάλωση των οποίων συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία του εντέρου. Η γλυκοπατάτα είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, η οποία όταν εισέρχεται στο σώμα μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η  βιτσμίνη  Α  παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών και η πρόσληψή της βοηθά στην πρόληψη  της ξηροφθαλμίας και την καλή όραση στο σκοτάδι.

Η υψηλή περιεκτικότητα της γλυκοπατάτας σε β-καροτίνη και άλλα καροτενοειδή, μπορεί επίσης  να προστατέψει τα μάτια από τις βλάβες των ελευθέρων ριζών και τη φλεγμονή.

Η γλυκοπατάτα περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμίνης C ,  η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου,

Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες με πορτοκαλί φλούδα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτίνη, η οποία όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α όταν εισέλθει στο σώμα. Η βιταμίνη Α είναι πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της καλής υγείας του βλεννογόνου του εντέρου, η οποία αποτελεί σημαντική συνιστώσα της συνολικής υγείας του ανοσοποιητικού.

Οι γλυκοπατάτες περιέχουν διάφορα αντιοξειδωτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των ανθοκυανινών, τα οποία θεωρείται πως βοηθούν στην υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η   άνοια  και η νόσοςAlzheimer.

Εάν καταναλωθούν με μέτρο και μαγειρευτούν με υγιή τρόπο (όχι τηγανιτές!) οι γλυκοπατάτες είναι θρεπτικές και έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία. Παρόλα αυτά ως αμυλούχο λαχανικό περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες και θερμίδες. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν κάποιες ενδιαφέρουσες παρενέργειες που σχετίζονται με το δέρμα. Ενώ δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τις γλυκοπατάτες, είναι πολύ υψηλές σε βιταμίνη Α, η οποία αποθηκεύεται στο σώμα.

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Α αυξηθούν υπερβολικά, το δέρμα και τα νύχια μπορεί να αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα. Αυτή η παρενέργεια ελαττώνεται αν καταναλωθεί μικρότερη ποσότητα γλυκοπατάτας.

Επιπλέον, άνθρωποι με ιστορικό πέτρας στο νεφρό καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας. Τέλος, καλό θα ήταν η γλυκοπατάτα να μην καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας της σε βιταμίνη Α που έχει συσχετιστεί με τερατογενέσεις.

 

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας