Τα κείμενα προέρχονται από την επιστημονική επιτροπή του Σωματείου εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης και από το Πανελλήνιο Δίκτυο φορέων πρόληψης της εξάρτησης.

Γράφτηκαν με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν το σχέδιο νόμου για την ψυχική υγεία και τους φορείς απεξάρτησης, στο οποίο η μόνη αναφορά που γίνεται στα Κέντρα πρόληψης είναι η ουσιαστική κατάργησή τους.

Με την επιμονή και τη δράση μας στοχεύουμε να αλλάξουμε αυτό το σχεδιασμό με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργίας των κέντρων πρόληψης, της φιλοσοφίας της πρόληψης, των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα κέντρα και την τακτική και πάγια χρηματοδότηση από το κράτος.

Η δημοσιοποίηση του θέματος σίγουρα αποτελεί σημαντική βοήθεια για τα κέντρα καθώς και η υποστήριξη από φορείς και άτομα των τοπικών κοινωνιών που γνωρίζουν, εκτιμούν και στηρίζουν τα κέντρα πρόληψης όλα αυτα τα χρόνια.

Η  ομάδα του “Φάρου”

«Πρόληψη είναι να επικοινωνείς…να επιλέγεις να ζείς.»

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης πιστό στην παραπάνω φιλοσοφία, που έχει σκοπό να φέρνει κοντά τους ανθρώπους για να αναζητούν από κοινού επιλογές, που θα υπερασπίζονται τη ζωή μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις, επιλέγει να επικοινωνήσει στις τοπικές κοινότητες – λήπτες υπηρεσιών των φορέων, που το απαρτίζουν, τις αλλαγές που προωθούνται το τελευταίο διάστημα στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στη χώρα μας… γιατί η πρόληψη είναι υπόθεση όλων μας!!!

Σε μια περίοδο που οι ψυχοπιεστικές κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, απειλούν όλο και περισσότερο την ψυχική υγεία ανθρώπων της διπλανής πόρτας, και αποτελούν γόνιμο έδαφος για την υιοθέτηση κάθε είδους εξαρτητικών συμπεριφορών οι εμπλεκόμενοι φορείς- Υπ. Υγείας, δομές πρόληψης, θεραπείας, δομές ψυχικής υγείας κ.α.- έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη από ποτέ για το πλαίσιο που θα συνδιαμορφώσουμε, προκειμένου να στηρίξουμε την αναγκαία διεύρυνση αυτών των υπηρεσιών, αξιοποιώντας την επιστημονικά πρόσφατη τεκμηρίωση της εμπειρίας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

 

Οι τελευταίες ανακοινώσεις από θεσμικά πρόσωπα του Υπουργείου Υγείας, για τις διοικητικές αλλαγές που προωθούνται στους δύο αυτούς ευαίσθητους τομείς, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση, μας δημιουργούν σοβαρούς προβληματισμούς ως προς την διατήρηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης αποτελεσματικής κοινοτικής προσέγγισης, που μέχρι τώρα εφαρμοζόταν στην αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης και στο τομέα της ψυχικής υγείας.

Αποτελεί μεγάλη ματαίωση για τους ανθρώπους που υπηρετούμε τόσα χρόνια σε δομές πρόληψης των εξαρτήσεων με μεγάλη ιστορία στο κοινοτικό έργο, να ακυρωνόμαστε και να καταργούμαστε χωρίς να λαμβάνουμε σαφή και τεκμηριωμένα επιχειρήματα σχετικά με τους λόγους, που οδηγούν σε αυτή την επιλογή ενός εθνικού υπεροργανισμού απομακρυσμένου από τις τοπικές κοινότητες και ανάγκες.

Συγκεκριμένα ο νέος Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ)προμηνύεται να απορροφήσει, όσους φορείς δραστηριοποιούνται μέχρι σήμερα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

Ένα χωνευτήρι φιλοσοφιών, επιστημονικών προσεγγίσεων, μοντέλων διοικήσεων, που θα σβήσει από τον διεθνή επιστημονικό χάρτη όλους τους μέχρι σήμερα εγκεκριμένους φορείς (ΟΚΑΝΑ,ΚΕΘΕΑ,18Ανω, ΑΡΓΩ κ.α). Η κατάργηση δομών δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια, ματαίωση και ακύρωση της πολυετούς προσπάθειας, που έχει γίνει σε έναν τόσο ευαίσθητο και απαιτητικό τομέα.

Επίσης, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου για τον τρόπο που μεθοδεύει τόσο σοβαρές αλλαγές, κλονίζει την εμπιστοσύνη της κοινότητας γενικότερα στον χώρο, εντείνει την ανασφάλεια και την δυσφορία ενισχύοντας τους κοινωνικούς παράγοντες, που ευνοούν την χρήση και την εξάρτηση. Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης https://diktyoorg.wordpress.com Γραμματειακή Κάλυψη & Οικονομική διαχείριση, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», για έναν άλλο τρόπο ζωής Σαρανταπόρου 20, 26223 ΠΑΤΡΑ, τηλ/fax: 2610-451-790, e-mail: protasi@pat.forthnet.gr, http:\\www.protasi.org.gr

Πρόκειται για έναν Οργανισμό που θα δίνει έμφαση στην μείωση της βλάβης- ενίσχυση προγραμμάτων υποκατάστασης εντός του συστήματος υγείας- και θα προκρίνει το ιατρόκεντρικο σε βάρος του διεθνώς καταξιωμένου ψυχοκοινωνικού μοντέλου στην αντιμετώπισητων εξαρτήσεων. Ένα συγκεντρωτικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με περιορισμένη ετήσια κρατική χρηματοδότηση, και τη συμπλήρωση της με «δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα, εισφορές και επιχορηγήσεις από τρίτους», ευρωπαϊκά κονδύλια κ.α, όπου ένας από τους ιδρυτικούς σκοπούς του είναι «η ενθάρρυνση, ο συντονισμός και η εποπτεία κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Ένα νομοσχέδιο σχεδιασμένο να απορρίψει με απροκάλυπτο τρόπο κάθε βασική αρχή αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων αυτών, όπως η ολιστική προσέγγιση, η αυτενέργεια των φορέων που καλλιεργούν τη σύνδεση με τις τοπικές κοινωνίες, η επιλογή στη θεραπεία, κάνοντας διαφανές το σκεπτικό «κόστους-οφέλους» που το διέπει.

Το έργο των Κέντρων Πρόληψης συμβαδίζει με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Εφαρμογής Προγραμμάτων Πρόληψης και έχει σημαντικό αποτύπωμα σε κάθε κοινότητα που υπηρετούν, πρόκειται να καταρρεύσει με την κατάργηση των άρθρων 61 του ν.3459/2006 και 60, παρ. 4, του ν.4139/2013.

Παράλληλα, προβλέπεται ασταθές και αβέβαιο μέλλον για τα Κέντρα Πρόληψης μέχρι το 2027, αλλά και γενικότερα για την πρόληψη καθώς διαφαίνεται, εκ μέρους του Υπουργείου, μία ταύτιση της πρόληψης με την ενημέρωση και με αναχρονιστικές μεθόδους παρέμβασης, ενώ επιστημονικά γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο της εξάρτησης είναι πολυπαραγοντικό και η αντιμετώπισή του προϋποθέτει την εμπλοκή όλης της κοινότητας με την ανάπτυξη ευρύτερων συνεργειών, πολυεπίπεδες-πολυεστιακές και μακροχρόνιες παρεμβάσεις με στόχο τη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών, που προάγουν ευρύτερα την υγεία.

Σήμερα, το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης-μια μορφή σύνδεσης Φορέων, που εδώ και 30 χρόνια αναπτύσσουν Προγράμματα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας σε Ελλάδα και Κύπρο- υποστηρίζοντας τον επιστημονικό, συνεργατικό -κοινωνικό του χαρακτήρα-εκφράζει δημόσια την βαθιά του ανησυχία και τους φόβους του για το μέλλον μιας κοινωνίας που της ζητούν ανενδοίαστα και χωρίς την παραμικρή συμμετοχή της σε διάλογο να γίνει συνένοχη σε ένα αφήγημα, που τείνει να ονομάσει «το Θεραπεύειν κάλλιον του Προλαμβάνειν», όταν η αξία του ανθρώπου είναι εξαργυρώσιμη.

Για το Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, αυτό είναι το διακύβευμα που έχει να απαντήσει κάθε επιστημονικός χώρος, κάθε ομάδα, κάθε γειτονιά, κάθε κοινότητα απ’ άκρη σε άκρη. Οι πόρτες των φορέων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα είναι ανοιχτές να επικοινωνήσουν με την κοινότητα, όλα όσα μας αφορούν, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών…για να βρούμε από κοινού τα βήματα μας προς την αποκατάσταση του αρχαίου ρητού…

«Το Προλαμβάνειν κάλλιον του Θεραπεύειν». Βρισκόμαστε σε μία ιστορική στιγμή προσωπικής και συλλογικής ευθύνης με μοναδικό στόχο τη διάσωση της πρόληψης, της φιλοσοφίας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Απευθυνόμαστε στους φορείς κάθε τοπικής κοινότητας, στους αποδέκτες των υπηρεσιών μας να συστρατευθούμε και να διεκδικήσουμε την μη κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου.

Δηλώνουμε, ταυτόχρονα, τη διαθεσιμότητά μας για έναν ανοιχτό διάλογο, όπου μονάχα η επιστημονικά τεκμηριωμένη εμπειρία, μακριά από τεχνοκρατικές αντιλήψεις και επίτευξη οικονομιών κλίμακας, μπορεί να αποκαταστήσει την κρίση αξιοπιστίας, που έχει δημιουργηθεί σε όλη την ελληνική κοινωνία και επιστημονική κοινότητα, ως προς την συμβολή των επικείμενων αλλαγών προς την σωστή κατεύθυνση.

. Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης https://diktyoorg.wordpress.com Γραμματειακή Κάλυψη & Οικονομική διαχείριση, Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», για έναν άλλο τρόπο ζωής Σαρανταπόρου 20, 26223 ΠΑΤΡΑ, τηλ/fax: 2610-451-790, e-mail: protasi@pat.forthnet.gr, http:\\www.protasi.org.gr

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης Διονυσία Γκομώλη, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Ηλείας «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» Νατάσα Βακαλοπούλου, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δ. Νέας Ιωνίας «ΙΡΙΔΑ» Χριστίνα Γώγου, Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ Γιάννα Ζορμπά, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ» Κλειώ Κουνδουράκη, Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΘΗΣΕΑΣ» Κυκλάδων Αναστασία Μπεντεβή, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αρκαδίας «ΑΝΕΛΙΞΗ» Γιάννης Νέζης, Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δ. Αθηναίων«ΑΘΗΝΑ-ΥΓΕΙΑ

ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ – ΟΚΑΝΑ

Τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, αποτελούν δομές στην Ελλάδα με σκοπό τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, υπάρχουν 75 Κέντρα Πρόληψης στην Ελλάδα και αποτελούν συνεργασίες μεταξύ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών και των τοπικών αυτοδιοικήσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας οργάνωσης (Δήμοι και Περιφέρειες).

Η ανάγκη για τη δημιουργία ΚΠ, ξεκίνησε αρχικά από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1980, που εφαρμόστηκαν τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα, βασιζόμενα σε αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδίας, Νορβηγίας).

Τα προγράμματα αυτά δεν εστίαζαν στην πληροφόρηση για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και τις συνέπειες τους, αλλά στην ανάγκη παρέμβασης στους αιτιολογικούς παράγοντες, που μπορεί να συμβάλλουν ευρύτερα στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας (επιμόρφωση γονέων για την ενίσχυση των γονεϊκών δεξιοτήτων τους, εκπαίδευση εκπαιδευτικών σε προγράμματα αγωγής υγείας, παρεμβάσεις σε μαθητές για την καλλιέργεια δεξιοτήτων αντίστασης στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, κ.ά.).

Στη συνέχεια το 1995, ο ΟΚΑΝΑ, αξιοποιώντας την παραπάνω εμπειρία, ξεκίνησε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ανάπτυξης ενός δικτύου Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή της αυτοδιοίκησης τοπικών φορέων και συλλόγων .

Επέλεξε να είναι σε τοπικό επίπεδο, η λειτουργία των ΚΠ και όχι κεντρικά, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται με το καλύτερο δυνατό τρόπο στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας, αλλά και για λόγους διευκόλυνσης προσβασιμότητας.

Τα ΚΠ επιχορηγούνται κυρίως  από το Υπουργείο Υγείας (50%) και Εσωτερικών (50% μέσω των Κ.Α.Π. της Τ.Α.), ενώ την ευθύνη της επιστημονικής και οικονομικής τους εποπτείας έχει ο ΟΚΑΝΑ. Τα ΚΠ αξιολογούνται οικονομικά και επιστημονικά από την αρχή της ίδρυσης τους σε ετήσια βάση από τον ΟΚΑΝΑ. Σχεδιάζουν και υλοποιούν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, στηριζόμενα σε μια σειρά νόμων και διμερών Προγραμματικών Συμβάσεων, που υπογράφονται από τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, που είναι η νομική μορφή όλων των ΚΠ και τον ΟΚΑΝΑ.

Οι ομάδες –στόχος που απευθύνονται τα ΚΠ καθορίζονται από τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε τοπική κοινωνίας, γενικά όμως είναι:

– Τα Παιδιά προσχολικής ηλικίας και οι Μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων

– Οι Γονείς -Οι Εκπαιδευτικοί

– Οι Επαγγελματίες Υγείας

– Οι Στρατευμένοι

– Οι Φοιτητές

– Οι Πολιτιστικοί, Αθλητικοί, Επαγγελματικοί, Εκκλησιαστικοί  κ.ά Σύλλογοι

– Ειδικές ομάδες πληθυσμού (μετανάστες , πρόσφυγες , Ρομά …)

– Ανήλικοι παραβάτες

– Η Ευρύτερη Κοινότητα, όπως Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, Δημοτικά Συμβούλια κλπ.

Ο γενικός στόχος των παρεχόμενων υπηρεσιών των ΚΠ ανάλογα με την παραπάνω εκάστοτε ομάδα-στόχου είναι:

– Η ψυχική ενδυνάμωση και εκπαίδευση των νέων σε ψυχοκοινωνικές δεξιότητες που θα τους προστατέψουν από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά), εξαρτητικών συμπεριφορών (διαδίκτυο, τζόγος), τον  σχολικό εκφοβισμό, τις συμπεριφορές  υψηλού κινδύνου (βία, διατροφικές διαταραχές, παραβατικότητα) και θα συμβάλλουν στην προαγωγή της ψυχοκοινωνικής τους υγείας.

– Η εκπαίδευση των γονέων σε ψυχοκοινωνικές δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο (διαχείριση ορίων στην οικογένεια, ενημέρωση για τις εξαρτήσεις, τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών κ.α).

– Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για την εφαρμογή προγραμμάτων αγωγής υγείας για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προστασία της ψυχοκοινωνικής υγείας, καθώς και η υποστήριξη στον επαγγελματικό τους ρόλο.

– Η συμβουλευτική ή και θεραπεία  σε μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες για θέματα εξαρτήσεων και ψυχικής υγείας.

-Η οργάνωση ομιλιών, συνεδρίων κλπ για την ενημέρωση της ευρύτερης κοινότητας.

– Η υλοποίηση ερευνών για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ / Πανεπιστήμια κλπ για τον σχεδιασμό των παρεμβάσεων πρόληψης, κ.α.

Στα ΚΠ εργάζονται ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και γενικότερα ειδικότητες των ανθρωπιστικών σπουδών, καθώς και διοικητικοί υπάλληλοι , με εκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις .  Οι εργαζόμενοι σε αυτοί είναι περίπου270 άτομα (συν 130 περίπου κενές θέσεις εργασίας ) και παραπάνω από το 50% έχει μεταπτυχιακές σπουδές.

Η Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία αξιολογική έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ,2022) ξεχωρίζει για το σύστημα υπηρεσιών που διαθέτει στην πρόληψη των εξαρτήσεων, κυρίως μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 75 Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Πέραν του σταθερού έργο τους, τα Κέντρα Πρόληψης ανταποκρίνονται και σε πολλά αιτήματα για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τα οποία έχουν ενταθεί λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, σημαντικές ενέργειες έγιναν την τελευταία διετία για τη διασφάλιση της ποιότητας στην πρόληψη με την ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Προδιαγραφών Ποιότητας στο έργο των Κέντρων Πρόληψης και την υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος κατάρτισης και στη χώρα μας για την επιστήμη της πρόληψης.

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι τα ΚΠ με την εμπειρία και τις επιστημονικές τους παρεμβάσεις έχουν συμβάλει να είναι η Ελλάδα, μια από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά, στη μείωση της εξάρτησης σε νέες ηλικίες. Ενδεικτικά, επίσης αναφέρεται, ότι μόνο για τη σχολική κοινότητα το 2019-2020, , πάρα τις δυσκολίες της πανδημίας , υλοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε 11.544 μαθητές σε 355 σχολεία στην  Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε 14.935 μαθητές σε 309 σχολεία στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την πρόληψη των εξαρτήσεων, του εθισμού στο διαδίκτυο, την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς και την αγωγή και προαγωγή της υγείας.

Αυτή την περίοδο, δυστυχώς, έχει διαρρεύσει ένα  νομοσχέδιο με τίτλο “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”, που πάρα την επιτυχημένη πορεία των ΚΠ προβλέπει με το άρθρο 46 το κλείσιμο τους (σταμάτημα της μόνιμης και τακτικής χρηματοδότησης), καθώς και γενικότερα τη συρρίκνωση των δομών εξάρτησης και ψυχικής υγείας.

Προβλέπει την ίδρυση ενός  οργανισμού-ομπρέλα (ΕΟΠΑΕ) που  ακολουθεί τη λογική των “κόστους-οφέλους” και δεν υποστηρίζει την ποικιλομορφία των παρεμβάσεων στην πρόληψη και τη θεραπεία, αλλά αντιθέτως προωθεί τη σωματική απεξάρτηση, τη φαρμακοθεραπεία και την ενίσχυση του  γραφειοκρατικού ελέγχου ακόμα και στις παρεμβάσεις πρόληψης που πρέπει να συνεχώς να βασίζονται στην ζωντανή σχέση με τις τοπικές κοινότητες, την ανατροφοδότηση από αυτές και στην προσεκτική παρατήρηση των μικροκοινωνικών μεταβολών στους παράγοντες που επηρεάζουν το φαινόμενο της εξάρτησης.

Οι εργαζόμενοι/ες στην Πρόληψη ζητάμε απόσυρση  του ν/ς  που μας καταργεί και  διάλογο από μηδενική βάση.

Το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης, ή η χωρίς διάλογο και σχέδιο δομική μεταβολή τους,  θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στη σχολική  και την ευρύτερη κοινότητα, χάνοντας ένα σταθερό σημείο αναφοράς και  στερώντας απαραίτητες υπηρεσίες, σε μια χρονική περίοδο, που οι δείκτες ψυχοκοινωνικής υγείας εμφανίζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένοι.

Για την  Επιστημονική Επιτροπή

του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Ο Συντονιστής

Νικηφόρος Φάρκωνας

Κοινωνιολόγος

Κέντρο Πρόληψης Κω “Ιπποκράτης “- Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας